Dinsdag 14 januari, Kulturhus, Dorpsstraat 30, Diepenveen.
Stinzenplanten (ook wel als Stinsenplanten beschreven) is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw werden (en nog steeds worden) aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen.
Van oorsprong komen Stinzenplanten van elders. Soms komen ze uit andere delen van Nederland, maar veel vaker ligt hun oorsprong verder bij ons vandaan. Ze zijn door avonturiers en botanisten 'ontdekt' en geïntroduceerd in West-Europa.
Tot de groep der Stinzenplanten worden o.a. gerekend: sneeuwklokjes, sneeuwroem, winterakoniet, krokus, lenteklokje, boshyacint, sterhyacint, bostulp, bosanemoon, gele anemoon, holwortel, vinger helmbloem, wilde narcis, kievietsbloem, aronskelk, knikkend vogelmelk, lelietje der dalen en daslook. Maar er zijn er natuurlijk nog veel meer.
Via deze lezing wil Leo u laten mee genieten van de kleurenpracht en rijkdom van de Stinzenplanten, die u ook heel makkelijk in eigen tuin kunt verwezenlijken.
Dinsdag 25 Februari De Koepel (Sportcafé Jachtlust), Jachtlustplein 5, Twello.
Klimplanten vormen een veelzijdige groep tuinplanten. Ze verfraaien niet alleen pergola’s en camoufleren lelijke plekken, maar ze bieden ook schaduw en isoleren de gevel tegen zomerhitte. Zelfs op balkons en in kleine tuinen is er ruimte voor weelderige beplanting, als die maar de hoogte in gaat. Margareth laat een groot aantal soorten klimplanten zien, zowel bekende als zeldzame. Ze vertelt over wat klimmers nog meer voor nuttigs kunnen doen voor ons en voor de biodiversiteit. Ze gaat ook in op de vraag hoe je de beste klimplant kiest voor jouw tuin, afhankelijk van het gewenste uiterlijk en de groeiplek. Ook de beste klimsteunen komen aan bod. En van klimplantbloopers kunnen we leren hoe we ze beter niet kunnen toepassen.
Dinsdag 18 maart Hof van Colmschate, Holterweg 104, Colmschate.
‘Zorg voor de bodem’ is een belangrijk thema in onze tijd. We gaan het deze avond hebben over een vruchtbare bodem. Als eerste kijken we naar kenmerken van biologische groenteteelt of biologisch moestuinieren hoe doe je dat? Centraal deze avond is de vraag; Wat is een vruchtbare bodem en hoe krijg je daar leven in? Hoe krijg je meer pieren in je groentebedden, het nut van composteren, mulchen, groenbemesters… Welke bodembewerking is nodig om je vruchtbaarheid te stimuleren? Als je over biodiversiteit spreekt waar gaat dat dan allemaal over? Welke organische bemesting en plantengier kunnen je planten ondersteunen en je bodem voeden? Door de lezing heen ook noties over indicatorplanten, metgezelplanten en de kunst van het ‘inlevend waarnemen’.
Donderdag 3 april, Kulturhus, Dorpsstraat 30, Diepenveen.
Andries is één van de twee eigenaren van Tuingoed Foltz in het Groningse Meeden. Op deze avond neemt hij u mee in de verrassende wereld van botanische rariteiten en Salvia’s. Ook laat hij beeld zien van Epimediums (elfenbloemen) en varens, andere specialiteiten van Foltz. Aan de hand van veel eigen fotomateriaal geeft hij informatie over de achtergrond van deze soorten en laat hij op inspirerende wijze hun toepassingsmogelijkheden zien. Ook brengt hij planten mee voor de verkoop. Tuingoed Foltz is houder van de Nederlandse Planten Collecties Salvia en Echinacea, soorten die Bob en Andries rijkelijk toepassen in hun tuinen. De laatste 10 jaar legt Tuingoed Foltz zich ook sterk toe op het verzamelen en kweken van botanische rariteiten, varens en bijzondere schaduwplanten, waaronder Arisaema, Podophyllum en Epimedium (130 variëteiten). Dit heeft onder meer geresulteerd in de aanleg van een nieuwe bostuin, waarin elfenbloemen de hoofdrol spelen, een varen vallei en een unieke jungletuin met manshoge boomvarens, olifantsoren en Gunnera’s.
Dinsdag 9 september, Kulturhus, Dorpsstraat 30, Diepenveen.
Voor veel mensen betekent de herfst de afsluiting van de zomer en het begin van een periode met nattigheid, regen en herfststormen. Maar er is zoveel meer te beleven in de herfst!
Niet alleen verkleuren de bomen en de struiken heel mooi, in de bossen zelf is het ook één groot feest. De bomen en struiken hangen vol met vruchten zoals kastanjes, eikels, beukennootjes, vlierbessen en bramen. Ook de kardinaalsmuts laat zijn prachtige vruchten zien. Er is nog veel meer te zien maar ook te horen in de bossen. Op de Veluwe burlen mannetjesherten nu om het hardst om op die manier de aandacht te trekken van zoveel mogelijk vrouwtjes. De zwijnen doen zich tegoed aan de vele vruchten die nu rijkelijk op de grond liggen en de eekhoorntjes laten zich ook wat vaker en makkelijker zien en fotograferen.
In onze eigen tuin zijn het ook de vruchten die geplukt kunnen worden en de vogels doen hier graag aan mee. En wat te denken van de pompoenen en sierkalebassen die nu geoogst kunnen worden en waar heel veel leuke en mooie dingen mee gemaakt kunnen worden. U krijgt tijdens deze lezing een heel andere kijk op de herfst en ze laat u de vele aspecten van de ‘Herfst in volle glorie’ meebeleven.
Dinsdag 18 November, Kulturhus, Dorpstraat 30, Diepenveen.
In deze kleurrijke presentatie neemt Frans u mee in de schimmige wereld van de zwammen. De herfst is bij uitstek de tijd van kleurrijke paddenstoelen, maar ook in andere seizoenen kunnen we genieten van deze prachtige zwammenwereld. In de presentatie komt de grote variëteit aan soorten in allerlei vormen en kleuren in beeld. Frans geeft inzicht in hoe paddenstoelen groeien, hun bouw en de ingenieuze manier van sporenverspreiding en voortplanting. Ook hun onmisbare functie in de natuur als opruimers komt aan bod, alsmede andere functies zoals voedsel, geneeskracht etc. Welke zijn giftig en welke eetbaar.