Deventer

Tuintips juni

Eindelijk viel er vorige week weer eens regen van betekenis. De planten in onze tuinen reageerden er onmiddellijk op met een groeispurt, zodat het tijd wordt om slappe stengels van steun te voorzien of met circa een derde in te korten. Dat laatste heet in vaktermen de ‘Çhelsea chop’, omdat het moment waarop dit moet gebeuren vrijwel samenvalt met de alom bekende Chelsea Flowershow, die jaarlijks begin juni heel Engeland in z’n ban heeft. Heb je in je border bijvoorbeeld een Sedumsoort die elk jaar omvalt, dan kun je de stengels nu nog inkorten. De plant vormt dan meer zijscheuten met veelal kleinere, bloemen. Dit is ook het effect bij andere zomerbloeiende vaste planten zoals Veronicastrum, Phlox, Monarda, Eupatorium, Helenium en Rudbeckia. Doe je dit voor de eerste keer en vertrouw je het resultaat niet voor 100%, dan kun je dit jaar enkele stengels terugknippen om te zien wat het effect op je planten is.  

Dit is ook het moment om heesters die zojuist gebloeid hebben, te snoeien. Daarmee moedig je de plant aan om nu nog nieuwe uitlopers te maken die volgend jaar weer volop bloemen kunnen dragen. Verwijder hierbij per struik enkele overjarige takken en kort slappe takken tot een paar stevige uitlopers in. Wellicht heb je dit al eerder gedaan bij de vroeg bloeiende Forsythia en krentenboom, nu zijn bijvoorbeeld Weigela, Deutzia en Kolkwitzia aan de beurt.

Naast al deze bezigheden is het natuurlijk ook genieten van de nu bloeiende heesters en vaste planten zoals in ons geval naast Geraniums en Alchemilla (vrouwenmantel) bijvoorbeeld Phlomus, Gillenia en Sissyrinchium.  Ik kan deze van harte aanbevelen.

Evenals vorige maand sluit ik weer af met een foto van een tamelijk onbekende, maar bijzonder fraaie plant, de Dictamnus, ofwel vuurwerkplant, die nu ook vol in bloei staat.

Kijk voor meer tuintips op www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert