Deventer

Buiten – gewoon buitengroen kwekerij Gooiker

Tussen prachtig beplante houten kuipen kom je kwekerij/tuincentrum Gooiker binnen. Elk seizoen loop je binnen omringt door groen en kleur. Een warm welkom.

"Wij noemen ons kwekerij/ tuincentrum", zegt Gerben Gooiker, "en wij zijn als bedrijf een combinatie van kwekerij en verkoop punt van gezonde en stevige bomen, struiken en fruitbomen en vaste planten en artikelen gericht op gezonde groei en verzorging van de planten. Ook hebben we een breed assortiment eenjarigen, groenten- en kruidenplanten. "Buitenplanten" zijn de kern van ons bedrijf. En persoonlijk advies en hulp, afgestemd op de tuin en wensen van onze klanten. Wij denken en werken vanuit de wensen en vragen van de klant en vanuit de mogelijkheden van de plant. Tuinen ontwerpen doen we niet, maar het komt wel voor dat klanten met een bijna compleet tuinontwerp naar huis gaan als ze komen met de vraag wat er in hun tuin geplant kan worden.

Wij willen in ons bedrijf het gevoel vasthouden dat planten in grond groeien en dat dus niet alles voor de tuin in potjes gekweekt wordt en dat ook onze klanten laten ervaren. Wij kweken zelf bloeiende heesters en struiken die normaliter heel duur zijn, zoals toverhazelaars. Een leuk, gemengd en gezond assortiment. Zo zijn de hibiscussen die we kweken mooie bossige planten, terwijl een hibiscus uit een grote commerciële kwekerij een iel geënt struikje is.

In 1961 is mijn vader begonnen om rozen en heide te kweken in een kasje bij zijn ouderlijk huis de "Marsburg" aan de Boxbergerweg. Hij leverde aan de groothandel. En mijn moeder verkocht zaterdags planten aan particulieren. Geleidelijk aan is dat uitgebreid, kwam er ook inkoop van planten bij en in 1980 zijn mijn ouders fulltime begonnen met hun eigen bedrijf. We kweken nu voornamelijk voor particulieren. En wat we niet in voorraad hebben kan besteld worden.

Naast werk in een kwekerij/groothandelsbedrijf ben ik in 1997 parttime begonnen in onze eigen kwekerij. Vanaf 2002 fulltime en in 2006 heb ik het bedrijf overgenomen. Ook mijn vrouw Jacqueline werkt hier, evenals een vaste medewerker en drie parttimers.

Wat de inkoop betreft werken we met vaste leveranciers. Vorig jaar zijn daar, na een bezoek aan een groot kwekerij gebied ten noorden van Florence, ook Italiaanse bomen en struiken bij gekomen, zoals wintergroene eiken.

Groenblijvende planten worden steeds populairder. Waarschijnlijk door het kleiner worden van de tuinen. Mensen hebben toch behoefte aan privacy. Leibomen, coniferen op stam en de groenblijvende struiken die wij leveren dragen daar aan bij.

Het is jammer dat veel planten en struiken onbekend zijn, omdat het aanbod in de meeste tuincentra beperkt is en er niet over geschreven of gepraat wordt. Door onze kleinschaligheid en het persoonlijke advies kunnen we ook daarbij onze klanten van dienst zijn. Ik ben zelf bijvoorbeeld heel enthousiast over de Albizia (Perzische Slaapboom), bloeiend in augustus met mooie pluimen, die we in ons assortiment hebben en over de serie "Magical" Hortensia’s, die prachtig verkleuren.

Elk jaar is het weer een genot als het voorjaar begint. Het is hier dan een bloemenzee en iedereen heeft weer echt zin om buiten aan het werk te gaan. In de winter is het rustiger, dan is het tijd om weer eens grondig op te ruimen en dingen te veranderen en te verbeteren. Die afwisseling van grote drukte en rustiger tijden geeft balans in het werk. Het veelzijdige van het werk, adviseren en helpen van klanten en bezig zijn met buiten groen maakt ons werk boeiend.

Wij vinden het belangrijk dat we als bedrijf ook de komende jaren een klein, gemoedelijk bedrijf blijven, waar mensen kunnen komen voor persoonlijk advies en hulp, afgestemd op hun eigen tuin en wensen".

Kwekerij Gooiker: Wechelerweg 38a, 7433 PC Diepenveen. Telefoon: 0570-592133 

E-mail: info(at)ggooiker.nl Website: https://ggooiker.nl

 

Inke Mensink