Deventer

Tuintips januari

Bij deze column zie je een ander logo dan gebruikelijk. Reden daarvoor is dat onze (landelijke) vereniging dit jaar maar liefst 150 jaar bestaat. Ooit in 1872 opgericht door professionele hoveniers en tuinbazen, inmiddels sinds lang gedomineerd door ‘amateur’ tuinliefhebbers. Ook het tuinieren zelf is in die anderhalve eeuw sterk van karakter veranderd. Deels door invloeden vanuit andere landen en culturen, tuinontwerpers als bijvoorbeeld Mien Ruijs en Piet Oudolf, maar ook door maatschappelijke ontwikkelingen en toegenomen welvaart. Op dit moment zie je dat de nadruk gelegd worden op biodiversiteit, het voorkomen van hittestress en de natuurlijke opvang van regenwater. Onze tuinen blijven dus voortdurend in ontwikkeling en soms herhaalt zich de geschiedenis. Denk aan vergeten groenten en de hernieuwde populariteit van Dahlia’s

Wat zich ieder jaar herhaalt, zijn de seizoenen, iets wat niet overal vanzelfsprekend is. En elk seizoen heeft een eigen charme. Wat in de winter te denken van de prachtige takstructuren van massale bomen. Of van oude vruchtbomen. Wat te denken van de kale takken, plantenresten en grassen als zich er ’s nachts rijp op vormt. Fotogeniek! En dan te zien dat er zelfs nu alweer nieuw leven gloort. Sneeuwklokjes en narcissen die hun neuzen boven de grond uitsteken. De Helleborus die in bloei komt. De toverhazelaar die zich overdadig vult met gele bloesem. Zo maar enkele voorbeelden die het nieuwe tuinseizoen inluiden en waarvan je zelfs in deze nog donkere maanden blij wordt. Zorg ervoor dat ze komende winter ook jouw tuin opfleuren! Wist je overigens dat er struiken zijn die juist de hele winter voor bloei zorgen, zie bijvoorbeeld Viburnum ‘Dawn’ op bijgaande foto.

Op de valreep nog een tip: Knip van de Helleborus alle oude bladeren tot aan de grond toe af. De bloemen komen dan mooier uit en je beschermt de plant tegen de zwarte bladvlekken ziekte. Er vormen zich spoedig nieuwe bladeren.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert