Deventer

Een duurzame toekomst voor je tuin.


In beginsel is biologisch tuinieren niets anders dan tuinieren met respect voor natuurlijke processen en biodiversiteit. Met de toenemende belangstelling voor een duurzame en gezonde samenleving maakt deze wijze van tuinieren inmiddels steeds meer opgang. Niet alleen bij ons hobbyisten, maar ook bij professionals.
Het gaat in de eerste plaats om tuinieren zonder gebruik te maken van synthetische pesticiden, herbiciden en kunstmest. In plaats daarvan worden natuurlijke methoden gebruikt om de bodem gezond te houden en planten te beschermen tegen ziekten en plagen. Het doel daarbij is om een zelfvoorzienende tuin te creëren die in harmonie is met de natuur. Iemand als Vera Greutink die dit al 20 jaar in praktijk brengt en er dit voorjaar een lezing over gaf, laat zien dat dit kan en werkt. 
Elders in dit blad leest u het verslag van haar lezing. Het is de laatste jaren steeds duidelijker geworden dat een gezonde bodem de basis vormt voor een gezond plantenleven. Een eerste vereiste is zorgen voor voldoende organisch materiaal in de bodem. Dit bevordert de bodemstructuur, draagt bij aan een betere vochthuishouding en bevordert de groei van een nuttig bodemleven (waaronder micro-organismen). Dit is onder andere te bereiken 
door royaal te mulchen met compost, stro, bladeren of houtsnippers, waarna een actief bodemleven ervoor zorgt dat het (uiteindelijk) in de bodem opgenomen wordt. Mulch helpt bovendien de bodem vochtig te houden en onderdrukt onkruid.
Door uitsluiting van het gebruik van chemische middelen bescherm je datzelfde bodemleven en voorkom je bodem- en waterverontreiniging. Daarnaast bevorder je een natuurlijke balans tussen nuttige insecten, vogels en andere dieren en plagen die je beplanting bedreigen. Dit kan nog versterkt worden door met je keuze van beplanting of anderzijds natuurlijke vijanden aan te trekken. 
Denk hierbij aan lieveheersbeestjes, zweefvliegen of sluipwespen als het om luizen gaat en bijvoorbeeld om de egel als het om slakken gaat. Ook bepaalde planten als goudsbloem, afrikaantje en knoflook kunnen op een natuurlijke wijze helpen om plagen af te weren.
Door inheemse planten in je beplanting op te nemen, kun je een extra bijdrage leveren aan de biodiversiteit in je tuin. Zoals de term al aangeeft, komen deze van nature in ons land voor en zijn onderdeel van het ecosysteem waartoe veel inheemse insecten behoren. Zonder de juiste planten kunnen zij niet overleven en loopt de bestuiving van onze voedselgewassen gevaar.
Gebruik naast je inheemse beplanting vooral biologisch gekweekte planten, omdat zij bij de kweker zonder gebruik van chemische middelen zijn opgekweekt. Restanten van deze middelen op de planten en in de bloemen hebben een nadelige uitwerking op diverse soorten insecten als de bij en verstoren dus het biologisch evenwicht. Datzelfde geldt voor de bollen die je jaarlijks plant.
Gebruik alleen door Skal gecertificeerde biobollen met het Skal logo op de verpakking (zie afbeelding), omdat deze gegarandeerd gifvrij zijn waardoor hun bloem geen restanten gif bevat. Zie over waarheden en onwaarheden over biobollen ook het artikel van Francine van Rossem.
Is biologisch tuinieren ingewikkeld? Niet als je een duurzame toekomst voor je tuin en je leefomgeving nastreeft. Ons G&B tienpuntenplan (www.deventer.groei.nl) biedt hierbij overigens diverse handvatten.


Cor Koppert