Tuintips maart
Al is de lente qua temperatuur nog verre van voelbaar, zichtbaar is ze in onze tuinen inmiddels wel. Overal zie ik bloeiende bollen als Winterakonieten, Sneeuwklokjes, Krokussen en Narcissen. En de Helleborus sluit zich er, getuige bijgaande foto, fier bij aan. Straks komen de Hyacinten, Alliums en Tulpen tevoorschijn en barsten knoppen aan bomen en struiken open. Hopelijk breekt de lente dan echt aan.
Het is nu tijd om de plantenresten van vorig jaar op te ruimen. Vlinderstruiken kunnen tot op zo’n 30 – 50 cm worden teruggesnoeid, zodat er na het uitlopen weer een mooie compacte struik verschijnt. Uiteraard kan al dit afval in de groene bak, maar kort knippen of versnipperen en als voeding voor de bodem gebruiken is beter. Dat kan direct door het als mulch (en voeding) tussen de planten te laten liggen of, mocht je die mogelijkheid hebben, het als voeding voor later te composteren. Enkele onkruiden steken nu ook de kop op, bijvoorbeeld de kleine veldkers die zich snel uitzaait, dus is het zaak deze tijdig te wieden.
Mocht je plannen hebben om dit voorjaar een boom of struik te planten, dan heb je vaak de keus tussen een exemplaar met kale wortels of een in een pot. Die laatste zijn veelal duurder. Nu slaan planten met kale wortels, zo lang ze nog een blad hebben, meestal nog wel aan en je bent voordeliger uit. Zet ze in een royaal gat en vul aan met wat aanplantaarde en water ze goed in.
Ben je er in het najaar niet toe gekomen om vaste planten te delen, en zo te verjongen, dan kan dat nu ook nog. Bij grassen doe je dit, bij voorkeur elke drie jaar, juist in het voorjaar. Vervolgens kun je groenblijvende heesters voeden met wat reguliere organische mest en bloeiende vaste planten met een kalirijke voeding.
Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.
Cor Koppert