Tuintips juni
Was het vroege voorjaar lang nat en koel, nu ervaren we een lange droge periode. Op het moment dat ik dit schrijf, zijn de regenwatertonnen leeg en is er nog geen regen in de korte termijn verwachting. Voor velen staat de vakantie voor de deur en je vraagt je wellicht af, hoe overleven mijn tuin- en (kuip)planten dit als dit weer aanhoudt of als we nog zo’n periode met langdurig droog en warm weer krijgen.
Een goed bedekte bodem droogt in het algemeen niet zo snel uit. Waar de bodem niet bedekt is door beplanting kun je de grond met mulch bedekken. Dit kan, mits het geen zaad bevat, onder andere met grasmaaisel of snoeiafval. Ook kun je schors of compost gebruiken. Iemand vertelde me laatst dat haar zandgrond minder snel uitdroogt nu ze kleikorrels door de grond heeft verwerkt. Overigens zullen gevestigde en diep wortelende planten minder snel last van verdroging hebben, dan jonge aanplant en eenjarigen. Staan die laatste ook nog eens in de volle zon, dan ontkom je er niet aan dat die tijdens je vakantie bewaterd moeten worden. Is niemand beschikbaar, kan een druppelslang een oplossing bieden.
Overigens zijn planten die ter plekke gezaaid zijn beter in staat om te overleven dan wanneer ze als potplantjes in de volle grond gezet zijn. Hun wortelstelsel en bladgroen zijn beter in balans en ingesteld op de plaats waar ze zich ontwikkelen.
Kuip- en terrasplanten vormen een speciale uitdaging tijdens de vakantie. Zet ze zo mogelijk uit de volle zon en dicht op elkaar om de pot zo koel mogelijk te houden. Hierdoor onderdruk je verdroging van de wortelkluit. Een afdeklaagje op de pot aanbrengen helpt ook. Plaats potten zo mogelijk in een schotel of zet de planten over in potten met een waterreservoir, zo kunnen ze vocht na begieting langer vasthouden. Een druppelslang kan ook hier behulpzaam zijn.
Tenslotte een foto met op de voorgrond zonneroosjes, die winterhard, groenblijvend en goed bestand tegen droogte zijn.
Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl.
Cor Koppert