Deventer

Column in het Deventer Nieuws van maart 2025

Tuintips voor maart

Voorjaarsschoonmaak! Deze term kom je nu regelmatig tegen in tuinrubrieken.  Het doet me denken aan m’n vroege jeugd toen in woningen de voorjaarsschoonmaak nog een jaarlijks terugkerende gewoonte was. De inhoud van kasten werd ‘omgekeerd’ en ook de zolder ontkwam er niet aan. Zo ging alles fris en schoon de zomer in. In onze moderne huishoudens komt dit niet meer voor, is mijn indruk.

Nu doet de term weer opgang, maar dan voor onze tuinen. Dit is de uitgelezen maand om afgestorven plantenresten af te knippen en de borders te ‘schonen’. Of beter nog, alles fijn geknipt tussen de beplanting te laten liggen als mulch en voeding voor de bodem. Kortom een voorjaarsschoonmaak waarmee je je borders een opfrisbeurt geeft voordat terugkerende beplanting het leven in de borders weer overneemt. 

Ook sommige struiken kunnen zo’n opfrisbeurt gebruiken. Wat te denken van vlinderstruiken? Deze kun je tot zo’n 30 cm boven de grond afknippen, waarna ze snel weer nieuwe uitlopers zullen vormen waaraan later de bloemtrossen verschijnen.

Dan Hortensia’s, waarbij je grofweg onderscheid kunt maken tussen bol- en pluimhortensia’s. De bolhortensia, en ook het zusje met de platte schermen, bloeit op overjarig hout. Van deze struiken verwijder je alleen de uitgebloeide bloemen. Daarnaast kun je zwakke uitlopers en enkele sterk verouderde takken verwijderen om de plant vitaal te houden. De pluimhortensia, en ook de bekende Annabelle, bloeit op eenjarig hout en kan sterk terug geknipt worden, zelfs tot het laatste paar knoppen boven de grond.

Het is nu de hoogste tijd om de uitbloeide halmen van siergrassen, samen met het afgestorven blad,  af te knippen.  Wacht je nog, dan kun je daarbij nieuwe uitlopers beschadigen. Vedergras (Stipa tenuissima, zie foto), een ander type siergras, wordt normaal gesproken niet afgeknipt, maar gekamd. Met je handen of met een fijne hark kam je als het ware het dode blad uit de pol.

Voor meer tuintips: www.deventer.groei.nl