Tuintips voor juni
Was het gespreksonderwerp tussen tuiniers vorig jaar de onbeheersbare invasie van slakken, tot voor enkele weken was het dit jaar de invasie van luizen. Overigens waren slakken tot voor enkele weken terug zelfs nagenoeg afwezig, maar de regen die daarop volgde heeft ze doen ontwaken, waardoor het nu de luizen én de slakken zijn die onze planten belagen.
Gelukkig zijn veel planten ongevoelig voor luis en niet smakelijk genoeg (meer) voor slakken. Dat laatste omdat ze inmiddels zover uitgegroeid zijn dat de uitlopers niet meer sappig zijn. Een aantal staat zelfs al in bloei getuige bijvoorbeeld de Gillenia op de foto. Met zijn fraaie stervormige bloemen is deze onderhoudsarme plant wat mij betreft een aanrader voor elke tuin.
Andere planten die in vorige jaren bij het uitlopen steeds door slakken belaagd werden en nu vrijwel probleemloos volgroeid zijn, zijn Salvia (bv Amistad), Asclepias, Nerine en Helianthus (zonnebloem). Ook de bladeren van verschillende soorten Hosta zijn inmiddels niet sappig meer en worden door slakken met rust gelaten.
Luizen verspreiden zich vooral bij warm en droog weer, al dan niet geholpen door mieren die ze “melken” en ze als herders bewaken tegen aanvallers als gaasvliegen en lieveheersbeestjes (en de larven daarvan). En inderdaad ze soms verplaatsen. Ook oorwurmen hebben luizen op hun menu, een omgekeerd met stro gevuld bloempotje op een stokje geeft ze bescherming voor de dag, waarna ze ’s nachts toeslaan. Zet zo’n potje bijvoorbeeld tussen je rozen.
Een aantal vroegbloeiende struiken als Forsythia, Ribes, Weigelia, Viburnum en Deutzia is inmiddels (bijna) uitgebloeid, waardoor je ze deze maand kunt verjongen door enkele van de oudste takken te verwijderen. Daarnaast kun je lange slappe takken inkorten als je de struik wat compacter wilt maken (vormsnoei). Jonge vogels zijn inmiddels uitgevlogen, zodat ook met het scheren van hagen als (haag)beuk en liguster begonnen kan worden.
Voor meer info: www.deventer.groei.nl