Tuintips voor april
Vanaf nu wordt de tuin zichtbaar wakker. Bomen en heesters lopen uit en vaste planten die gedurende de winter ondergronds zijn gegaan, steken hun neuzen weer boven de grond uit. Dit geeft je weer zicht op wat waar staat. Dat biedt gelegenheid om, indien gewenst, de indeling van borders of perken te wijzigen en planten te verplaatsen. Dat kan deze maand prima. Heb je planten waarvan het hart afgestorven is, wordt het tijd deze te verjongen door ze op te nemen en te delen. Een van de buitenste delen kan vervolgens worden terug geplant. Breng bij voorkeur in het plantgat eerst wat potgrond aan.
Van planten die te groot geworden zijn, kun je delen afsteken en elders herplanten of weggeven.
Vergeet niet alles wat geplant is, ruim aan te gieten om zo het contact tussen grond en wortels te bevorderen. En heb je een (volgroeide) boom of struik verplant, zorg er dan voor dat de wortelkluit gedurende de gehele zomer vochtig blijft.
Vorstgevoelige planten kunnen nu worden gesnoeid. Te denken valt bijvoorbeeld aan lavendel. Deze kun je tot juist boven het verhoute deel terug knippen. Daarboven loopt de plant dan weer royaal uit.
Sneeuwklokjes zijn inmiddels uitgebloeid. Grotere pollen sneeuwklokjes kun je opnemen, splitsen en over meerdere plekken in de tuin verdelen.
De afgelopen maanden hebben veel bos- en schaduwplanten de gelegenheid te baat genomen om, nu ze nog volop licht krijgen, in bloei te komen en zaad aan te maken. Zoals veel bekende stinzenplanten. Een bijzondere plant die je in weinig tuinen tegenkomt, maar zeker de aandacht verdient, is de Trillium, ook wel boslelie genoemd. De plant heeft, zoals je kunt zien, een bijzondere vorm en is in diverse blad- en bloedkleuren verkrijgbaar. Op een schaduwrijke plek in met wat humus verrijkte grond gedijt hij goed en zal elk jaar terugkomen.
Voor meer tuintips: www.deventer.groei.nl