Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor maart

Met de lange herfst zijn we nu wel klaar laat het voorjaar maar komen. Intussen zijn de sneeuwklokjes al uitgebloeid en kunnen zo nodig opgegraven en herverdeeld worden. Ook akonieten en krokussen hebben hun beste tijd al gehad. Als dit zachte weer aanhoudt zullen onder meer ook de (vroege) tulpen en hyacinten snel in bloei staan. Een voorjaars bolgewas dat je maar in weinig tuinen ziet en het in onze tuinen goed doet, is de Camassia. Wij zijn ooit met 5 bollen in één pol begonnen. Ze vermeerderden zich snel en na deling hebben we nu op diverse plaatsen een pol. Vanuit de bol, die winterhard is, groeien stevige bloemstengels waarvan de bloemknoppen zich geleidelijk van onder naar boven openen. Na de bloei sterft het loof af en eenmaal afgeknipt valt er gedurende de zomer niets meer van te zien. Je kunt er dus een vaste plant naast zetten, zodat de een de ander mooi kan opvolgen. De Camassia is er in diverse kleuren, wordt ongeveer 40 cm hoog, blijft op z’n plaats en vraagt verder geen onderhoud. Kortom wat mij betreft een aanrader.

Een bijzonder plantje dat bij ons nu ook in bloei komt, is de holwortel (Corydalis cava), een zogenaamde Stinzenplant. De wortelstok, waaruit meerdere bloemstengels tevoorschijn kunnen komen is hol en breidt zich geleidelijk uit. Ze bloeien zowel in roodtinten als wit en gedijen goed in (half)schaduw, dus ze zijn ook zeer geschikt als bosplant. Bij ons doet hij het goed naast, en zelfs onder een nu nog kale beukenhaag. Bijgaande foto toont de bloeiwijze. Na de bloei trekt ook dit plantje zich terug onder de grond om pas het volgend voorjaar weer te voorschijn te komen.

Er zal door menig tuinier deze maand ook gewerkt moeten worden. Vooral knippen en snoeien. Met knippen doel ik vooral op het verwijderen van het dode plantmateriaal van vorig jaar. In plaats van afvoeren kun je overwegen om het fijngeknipt tussen de planten te laten liggen. De struiken die dit voorjaar bloeien kun je pas na de bloei aanpakken anders knip je de knoppen weg, de late bloeiers kun je nu snoeien.

Tenslotte breng ik nog graag de jaarlijkse actie ‘Tegel eruit, plant erin’ op 28 maart bij Intratuin onder uw aandacht. U krijgt er dit jaar bij inlevering van één tegel per huishouden (min 30x30 cm) van onze vrijwilligers één plant naar keuze. Zo maken we onze tuinen nog groener!

Voor vragen of suggesties: info(at)deventer.groei.nl