Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

De nazomertuin

Na een korte onderbreking deze maand weer enkele tips voor uw tuin. En laten we wel zijn, in de afgelopen weken was er in de tuin nauwelijks iets te doen. Of het moet sproeien zijn geweest, veel sproeien! En tussendoor wat uitgebloeide bloemen verwijderen om doorbloei te stimuleren. Intussen heeft de natuur voor (veel) vocht gezorgd en dat biedt deze maand, in combinatie met de nog warme ondergrond,  volop mogelijkheden om schade te herstellen en de tuin voor te bereiden op het komend voorjaar.

Heeft uw gazon door de droogte of anderszins schade opgelopen, dan kunt u dat nu prima repareren. Verwijder met een (verticuteer)hark zoveel mogelijk het dode gras, strooi er uw gewenste graszaad overheen, hark dit licht in en houd het enige tijd vochtig. U zult verbaasd zijn hoe snel dit nieuwe gras opkomt. Als het weer een beetje meewerkt, is uw gazon voor de winter invalt weer dicht gegroeid. Wat bemesting betreft, adviseer ik vanaf nu terughoudend te zijn, zeker met een meststof die rijk is aan stikstof.

Is er beplanting in uw border weggevallen, dan lenen de huidige bodemcondities zich bij uitstek om de ontstane gaten nu op te vullen. U kunt hiervoor natuurlijk nieuwe planten aan schaffen, maar een sterke overlever splitsen en verdelen kan zeker ook een leuke uitdaging zijn. Het is wel raadzaam om in voorkomende gevallen eerst het opstaande groen (deels) terug te knippen. De wortels zullen zich nog voor de winter hechten en geven daardoor de plant komend voorjaar een snellere start. Voorbeelden waarmee u dit kunt doen zijn Geranium en vrouwenmantel.

September is ook de maand om bollen aan te schaffen. De meeste kunnen meteen geplant worden. Voor tulpen wordt geadviseerd hiermee te wachten tot december; eerder planten vergroot namelijk het risico op ziekte.

Deze maand zijn er nog volop bloeiende planten, zelfs planten die nu in bloei komen. Ik denk daarbij onder meer aan de Cimicifuga (zilverkaars), verkrijgbaar met diverse bladkleuren, maar de bloeiwijze is steeds dezelfde, een prachtige witte aar. Een andere, minder bekende, plant is de Nerine, een redelijk winterhard bolgewas dat gedurende de zomer blad vormt, maar pas rond deze tijd in bloei komt.

Als uitsmijter van deze column heb ik een foto bijgevoegd van de vrij onbekende ‘vier uur bloem’, de Mirabilis jalapa ofwel Wonder van Peru. Ik heb deze ooit van een plantenliefhebber gekregen. Deze plant groeit vanuit een knol, komt in augustus in bloei en bloeit door tot de vorst invalt. De knol is niet winterhard. Zoals de naam al aangeeft, openen de bloemen zich ’s middags omstreeks vier uur, blijven gedurende de nacht open en sluiten zich ’s morgens. De plant bloeit rijk en brengt door zijn heldere kleuren licht in de najaarstuin.

Hebt u tuinvragen: info(at)deventer.groei.nl