Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor oktober

Dat de herfst z’n intrede heeft gedaan, is inmiddels goed zichtbaar. Kijk naar de lucht, voel de kilte en zie de verkleuring van bomen en struiken. Bomen laten in grote getale hun vruchten vallen, getuige de vele eikels, beukennootjes, kastanjes en, niet te versmaden, walnoten. Kennelijk is voor alle boomsoorten, inclusief fruitbomen, dit jaar een vruchtbaar jaar geweest.

Vorige maand heb ik al enige tips voor de herfsttuin gegeven. Ik schreef onder meer over reparaties van uw gazon. Bent u er niet aan toegekomen, geen nood. U kunt gras in een (kweek)bakje zaaien. Op de vensterbank komt dit snel op en na enkele weken kunt u hiermee een slechte plek in uw gazon vervangen. Doe dit wel nog deze maand. Wat bemesting betreft, gaf ik aan een stikstofarme meststof te gebruiken. Dat klopt, maar deze dient vooral rijk aan kalium te zijn. Kalium maakt het gras sterker, belangrijk om de winter goed door te komen. Kijk ook eens naar de zuurgraad. Deze kunt u bijvoorbeeld bij de Welkoop laten testen. Is deze te laag, ruim onder de 6, dan kunt u voor de winter nog wat kalk geven. Deze lost gedurende de winter op en doet z’n werk als het gras in het vroege voorjaar weer gaat groeien.

Vorig jaar heb ik een pleidooi gehouden voor het ‘mulchen’ van uw borders. Dit houdt in dat u uw tuinafval niet afvoert maar er uw borders mee afdekt. Bij voorkeur enkele centimeters dik en niet over groenblijvende bodembedekkers. Insecten en het bodemleven zorgen gedurende de winter voor een geheel of gedeeltelijke vertering en dat levert u plantenvoeding voor volgend jaar. Wat de planten uit de grond halen, moet er uiteindelijk ook weer in. De mulchlaag zorgt er bovendien voor dat de grond niet dichtslibt en verzuurt, tempert temperatuur- en vochtverschillen en houdt de bodem enigszins vrij van onkruid.

Maak uw tuin niet te netjes door alles af te knippen. Vooral uitgebloeide bloemen die nog zaad bevatten als Agastache (dropplant) en Echinacea (zonnehoed) zijn erg in trek bij vogels als mees en vink. Maar ook egels kunnen er een slaapplek vinden. Zo vond ik dit voorjaar toen ik (te vroeg) enkele flinke siergrassen wilde terug knippen onder één van de grassen een slapende egel; deze had zich in wat grasstengels gerold. Onder een bed met geraniums vond ik een andere egel. Ook deze had zich in oud blad genesteld.

U kunt deze maand nog prima planten. De grond is nog warm en het bodemleven is nog voldoende actief. Een oude hovenierswijsheid luidt: in het najaar planten, is een groeiseizoen gewonnen.

Tenslotte, ik noemde u vorige maand de Nerine als laatbloeiende en tamelijk onbekende plant. Sinds kort staat hij in bloei. Bijgaande foto toont de prachtige bloeiwijze.  

Voor uw tuinvragen: info(at)deventer.groei.nl