Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor november

♣ De tuin komt geleidelijk tot rust en bereidt zich voor op haar winterslaap. Bomen en struiken tooiden zich de afgelopen weken in schitterende kleurenmelanges, getuige ook bijgaande foto. Het meeste daarvan is intussen verdwenen en heeft plaats gemaakt voor kale takken. Afhankelijk van het soort boom of struik heeft de structuur daarvan ook haar charme.

♣ Wat valt er deze maand naast blad ruimen nog meer te doen? Onder meer de zorg voor je kuipplanten. Zolang de nachtvorst uitblijft, kunnen we die nog buiten laten staan. Wees er wel op bedacht dat door de vele regen van de afgelopen tijd de wortelkluiten verzadigd kunnen zijn. Zeker als ze in schalen staan en natte voeten houden ze niet van. Advies is om je planten nu zo mogelijk een droog plekje te geven. Ze hebben deze maanden trouwens nauwelijks water nodig.

♣ Denk daarnaast aan vorstbescherming. Geef je kuipplanten een vorstvrij plekje met daarbij voldoende licht voor groenblijvende soorten, zoals bijvoorbeeld de blad houdende Agapanthus. Overigens is deze bestand tegen lichte nachtvorst. Heb je planten die buiten kunnen overwinteren in een terracotta pot? Om de voorkomen dat deze kapot vriest, kun je de binnenkant bekleden met bubbeltjesplastic.

♣ In de border kun je planten die matig winterhard zijn afdekken met een flinke laag blad. Zet er zo mogelijk een stukje gaas omheen om te voorkomen dat vogels op zoek naar voedsel je vorstbescherming ongedaan maken. Zoals bekend zijn Dahlia’s en Canna’s niet winterhard, maar de knollen die ik afgelopen winter in de grond onder een laag blad heb laten overwinteren, hebben dit toen overleefd. Wel moet gezegd, dat we geen strenge vorst hebben gehad. Maar heb je onvoldoende ruimte om ze op te slaan, dan is dit, zij het met enig risico, het proberen waard. De knollen worden meestal na de eerste nachtvorst gerooid. Dan is het loof, en zijn ook de bloemen, meestal zwart verkleurd. Markeer vooraf de planten als je de kleur of soort wilt veilig stellen.

♣ Zolang het niet vriest, kun je bladverliezende struiken en bomen met kale wortels planten. Zonder kluit zijn ze doorgaans goedkoper dan met kluit. Als voorbeeld noem ik (fruit)bomen en -struiken, maar ook rozen. Beukenhaagjes kunnen nu worden geplant of bij uitval ingeboet.

♣ O ja en vergeet niet de nestkastjes in je tuin voor de winter schoon te maken.

Heb je tuinvragen of tips? Laat het me weten via info(at)deventer.groei.nl.