Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor mei

Vanaf medio deze maand is het zover dat vorstgevoelige planten met nog maar een klein risico in de borders kunnen worden geplant. Omdat de nachten steeds korter worden, wordt de nachtelijke afkoeling minder sterk en vooral in een bebouwde omgeving zal nu vorst aan de grond nauwelijks meer voorkomen. In het landelijk gebied blijft de komende weken nog enige voorzichtigheid geboden.

De tuincentra zijn er met een groot aanbod van eenjarigen al volop op ingespeeld en mogelijk kon u de verleiding niet weerstaan en hebt u er inmiddels uw borders of kuipen al mee opgevuld. Met enig risico dus. Groot voordeel van eenjarigen ten opzichte van veel vaste planten en heesters is dat ze doorgaans de hele zomer doorbloeien en daarmee langdurig voor kleur in de borders zorgen. Daarbij is het om verdere bloei te stimuleren bij een aantal wel nodig regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Ook is het raadzaam om ze af en toe wat voeding te geven. Deze bevat bij voorkeur niet teveel stikstof, maar is vooral rijk aan kalium.

Omdat ons regelmatig om advies gevraagd wordt over een kleine boom, heb ik deze maand een foto van onze Cornus florida toegevoegd. Deze boom staat nu bijna 20 jaar in onze tuin, groeit langzaam en is nu tussen de 4 en 5 meter hoog. Zoals u kunt zien bloeit deze prachtig wit; er is overigens ook een variant die roze bloeit. Dankt u aan een iets grotere variant is de Cornus kausa een optie; deze kan zo’n 7 meter hoog worden, bloeit iets later en heeft wat grotere bloemen.

Veel struiken en bomen laten zich nu van hun mooiste kant zien, zo ook de azalea en de rododendron. Kent u het verschil? Ze behoren inderdaad tot dezelfde familie, maar waar de rododendron ’s winters haar blad vasthoudt, verliest de azalea dat doorgaans. Beide houden van enigszins zure grond, waarbij het veelal toereikend is om er in de herfst afgevallen blad onder te harken. Er wordt soms beweerd dat uitgebloeide bloemen verwijderd dienen te worden en dat snoeien niet mogelijk is. Beide zijn niet waar. U hoeft zich om uitgebloeide bloemen niet druk te maken en u kunt ze gerust snoeien. Doe dat direct na de bloei, zodat de plant de tijd heeft weer nieuwe bloemknoppen aan te maken. Slechte taken kunt u diep wegsnoeien, uitstekende takken kunt u terugsnoeien tot een punt waar u het begin van uitlopers ziet. Zo kunt u uw struik in de gewenste vorm houden. Naarmate het blad groter is, is de plant meer gebaat bij een plek in de schaduw.

Hebt u vragen? Mail naar info(at)deventer.groei.nl