Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor april

Ik hoor momenteel van veel mensen dat ze blij zijn dat ze een tuin hebben. Voor henzelf, zodat je ongedwongen thuis buiten kunt zijn en je gedachten kunt verzetten, maar ook voor kinderen om zich in te kunnen verpozen. En dat is nu precies een van de belangrijkste functies van een tuin, bijdragen aan het welzijn van de bewoners. Wat ben je dan gelukkig als je een groene tuin hebt, waarin op dit moment dagelijks veranderingen optreden. Van vroege voorjaarsbloeiers tot ontluikend ‘groen’ in allerlei tinten. Insecten, inclusief de eerste vlinder, zijn alweer actief. Wat een genot! Zijn er nu nog steeds mensen die overwegen hun tuin te betegelen? Vooral niet doen. Zie wat u mist! Kies voor meer groen in de tuin en laat u bij uw keuze goed voorlichten en doe vooral geen impulsaankoop.

Hoe hebben uw kuipplanten zich gehouden gedurende deze soort van winter? Het heeft op de meeste plaatsen slechts licht gevroren, dus zal vrijwel alles het, mits ergens beschut opgesteld, wel overleefd hebben. Hoewel nachtvorst de komende maand nog mogelijk is, kunt u al beginnen met ze van verse potgrond te voorzien. Is de huidige pot volledig doorgeworteld, dan is een iets grotere pot raadzaam. Maak de buitenste wortels goed los, zelfs kunt u bij oudere planten, zonder dat de plant daarvan schade ondervindt, een deel van de oude wortels verwijderen. Verwijder zoveel mogelijk van de overjarige potgrond en knip oude scheuten tot op enkele (slapende) knoppen terug. Met de verse potgrond, die tegenwoordig voor enkele maanden voeding bevat, hoeft u daarna die eerste maanden alleen regelmatig water te geven en na enige tijd staat de plant er als herboren bij.

Wellicht is het gras in uw tuin deze winter ook geleidelijk doorgegroeid. Het is dan raadzaam om het eerst een keer op een hoge stand de toppen er af te maaien. Ik heb dat enkele weken geleden gedaan en daarna is het nauwelijks meer gegroeid. Nu het weer de komende weken meer lenteachtig wordt, komt de groei weer op gang en is dat het moment om te verticuteren en te bemesten. Verticuteren is vooral nuttig als er veel op het gras gelopen is, met name op natte grond, en als de grasmat er vervilt uitziet. De wortels krijgen daarna meer zuurstof en dat komt samen met de bemesting de groei ten goede.

Deze maand is bij uitstek geschikt om te planten en te verplanten. Vaste planten die drie jaar of langer op dezelfde plek staan, kunnen baat hebben bij verjonging. Bijvoorbeeld door ze te scheuren.

Meer tuintips op www.deventer.groei.nl.