Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor september

♣ Kunt u aan uw tuin ook al zien dat de zomer op z’n retour is? Zelfs dienen zich al de eerste tekenen van de herfst aan. In onze tuin is dat bijvoorbeeld te zien aan de verkleuringen van de krentenboom (geel) en de kardinaalsmuts (rood). Maar gelukkig is er tegelijkertijd nog volop bloei in de borders. En dat heeft dan nog grote aantrekkingskracht op allerlei insecten. Zo gonst het van onder meer bijen op de Sedum (zie bijgaande foto), vlinderstruiken en Eupatorium. Ook vlinders en libellen maken hier dankbaar gebruik van.

♣ Intussen kunt u een begin maken met het voorbereiden van de tuin op het volgend seizoen. Mocht u uw kers, pruim of andere steenvruchtboom (licht) willen snoeien, is het daarvoor, gezien de kans op loodglansziekte, nu de beste tijd. Dit geldt ook voor planten en bomen die bij snoei in het voorjaar sterk kunnen bloeden. Voorbeelden hiervan zijn berken, esdoorns en walnoten.

♣ Deze maand is bij uitstek geschikt voor het verplanten van groenblijvende heesters en coniferen. Er rest nog voldoende tijd tot de winter invalt om zich op hun nieuwe plek te “zetten”. Uitgebloeide zomerbloeiers in potten kunt u nog vervangen door najaarsbloeiers of een groenblijvend heestertje met bijzondere bladaccenten. Ik raad u dan wel aan om voor dit laatste vorstbestendige potten te gebruiken. Een aanrader is de Sarcococca, een struikje dat op de buxus lijkt, maar het beslist niet is. Het is een winterbloeier met kleine, maar wel sterk geurende bloemetjes.

♣ Het lijkt nog ver weg, maar wilt u vroeg kleur in uw tuin hebben, dan kunt u nu al beginnen met het planten van bollen. Dit geldt met name voor vroegbloeiende sneeuwklokjes, krokussen en narcissen. Wacht echter met het planten van tulpen tot december, de bollen lopen dan minder kans om een ziekte op te lopen.

♣ Bent u op zoek naar een plant die ook in de winter al kleur aan uw tuin geeft, dan kunt u een winterjasmijn overwegen. Het is een klimplant die weliswaar geleid moet worden, maar u wordt bij de juiste verzorging van december tot in het voorjaar getrakteerd op een overdaad aan gele bloemetjes. Helaas blijkt geel niet iedereen te bekoren, maar het zorgt in de donkere maanden wel voor fleur en kleur in uw tuin. De plant doet het zelfs goed aan de noordzijde van een gevel of schutting.

♣ Was u juist van plant uw klimop te snoeien? Nog niet doen. De klimop is een van de laatste bloeiers van het seizoen en hierop kunnen allerlei insecten, waaronder bijen, nog hun laatste nectar voor de winter verzamelen. Overigens bloeit de klimop alleen op afstaande takken die veel zon krijgen.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl/groentips-info/