Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor oktober

♣ Zagen we afgelopen maand al de eerste tekenen van de herfst, deze zet nu echt door, met regen, wind en dalende temperaturen. Dit betekent dat we de tuin moeten gaan voorbereiden op de winter, ook omdat het niet uitgesloten is dat we deze maand al de eerste nachtvorst kunnen noteren.

♣ Een van de jaarlijks terugkerende activiteiten is ‘blad ruimen’. Verwijder dit van uw grasmat en bodembedekkende groenblijvers. Dit is nodig om verstikking onder een bladerdek te voorkomen. U kunt het blad uitstekend gebruiken om de zwarte grond in uw borders mee af te dekken. Het trekt daar insecten en bodemleven als wormen aan, die u gedurende de winter helpen bij de vertering van het blad. Daarnaast werkt het als isolatiemateriaal en voorkomt het dichtslibben van de grond. Beschikt u over een grasmaaier met opvangbak dan kunt u het blad van uw grasmat daarmee ‘opzuigen’ en versnipperen, hierdoor zal de omzetting in de border sneller verlopen. Bladeren die u onder meer van uw terras bijeen harkt, kunt u eveneens met de grasmaaier versnipperen en zo over uw borders verdelen. Deze methode is bij uitstek geschikt voor eiken- en beukenblad, omdat deze in het algemeen slechts langzaam verteren.

♣ Het is aan te raden vanaf nu uw grasmaaier wat hoger af te stellen, op circa 5 cm. Dit maakt het gras wat minder kwetsbaar voor winterse condities. Met het korter worden van het daglicht, gaan zowel border- als kuipplanten richting ruststand. U hoeft uw kuipplanten daarom vanaf nu niet meer te bemesten en slechts mondjesmaat water te geven.

♣ Mocht het tot nachtvorst komen, dan zult u uw niet-winterharde kuipplanten moeten beschermen. Mogelijk brengt u ze dan binnenshuis, waarbij de bladhoudende op een lichte plaats moeten overwinteren, voor bladverliezende is dit niet nodig. Geef in beide gevallen regelmatig een klein beetje water, zodat de planten net niet uitdrogen.

♣ Wilt u nog wat planten scheuren en daarmee vermeerderen, het kan deze weken net nog. Let wel, dit geldt niet voor siergrassen, deze scheurt u in het voorjaar. Taxushagen kunnen eventueel nu nog worden getrimd.

♣ Hebt u zaad- en bessen dragende planten, struiken of bomen in uw tuin dan nodigt u daarmee veel vogels uit. Niet ruimen dus, maar wachten tot de winter voorbij is. Hebt u ook nog nestkastjes in uw tuin, dan is het goed deze nu schoon te maken. Bij strenge kou kunnen vogels er dan in overnachten.

♣ Ter illustratie van de herfst in onze tuin voeg ik een foto toe van onze Koelreuteria, een relatief kleine boom, in dit jaargetijde vol mooie en gekleurde zaaddozen.

Voor meer groentips, bekijk onze vernieuwde website www.deventer.groei.nl/groentips-info/