Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor november

♣ Zolang het niet vriest, kunt u ook deze maand nog actief in uw tuin zijn. Vorige maand ben ik al uitgebreid ingegaan op de nuttige functie van blad in uw borders, daarom voor diegenen die dat gemist hebben nog een korte samenvatting. Er valt immers deze weken nog veel blad te ruimen. Bij voorkeur versnipperd, bijvoorbeeld door uw grasmaaier, levert het voeding aan de bodem daar waar uw beplanting gedurende zomer voeding aan de grond onttrokken hebben. Daarnaast werkt het isolerend tegen vorstschade en onderdrukt het onkruid.

♣ Als u een gazon hebt, blijft het gras, zolang de luchttemperatuur boven de 6 graden blijft, doorgroeien. Dat betekent dat u wellicht nog een keer moet maaien. Komt de groei eind deze maand tot stilstand, is dat een goed moment om kalk te strooien. Deze heeft dan tijd om op te lossen en gedurende de wintermaanden de pH, die een maat is voor de zuurgraad van uw grond, enigszins te verhogen. Voor de meest planten ligt de ideale pH-waarde tussen 5,6 en 6,0. Er zijn setjes te koop, waarmee u de pH van uw grond zelf kunt vaststellen, maar bij onder andere de Welkoop kan dit ook. Nog een kleine waarschuwing voor als het gaat vriezen: loop bij voorkeur niet over bevroren gras. De kans is groot dat hierdoor bruine plekken in uw gazon ontstaan.

♣ Een aantal struiken kunt u bij uitstek, zodra ze hun blad verloren hebben, in deze periode (ver)planten. Enkele typische voorbeelden zijn beukjes en rozen. U kunt ze met kale wortels aanschaffen, dan zijn ze veel goedkoper dan met een kluit in een pot. Dit geldt overigens ook voor bomen, zoals fruitbomen. Mocht u rozen willen (ver)planten, zorg dan voor een ruim plantgat en gebruik bij voorkeur rozengrond om uw plantgat op te vullen. Als het goed is, bevat deze onder andere een schimmel die in het voorjaar de groeistart ondersteunt. Koopt u een geënte roos, zorg er dan voor dat het occulatiepunt, de verdikking of knobbel boven de wortels, zich enkele centimeters onder de grond bevindt. Uiteraard alles wat geplant wordt na het planten ruim water geven, zodat de grond zich goed op de wortels aansluit.

♣ Na de recente nachtvorst zullen veel Dahlia’s en Canna’s afgestorven zijn. Knip ze af en rooi vervolgens de wortels voor een vorstvrije opslag.

Behalve actief in uw tuin zijn, kunt u er ook in dit jaargetijde nog volop van genieten. Wat dacht u van al die bladkleuren? En van de zaad- of vruchtdozen? Op bijgaande foto een voorbeeld van prachtige zaaddozen van een Clematis in mijn tuin.

Meer groeninfo op www.deventer.groei.nl/groentips-info/