Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor juni

♣ Vorige maand schreef ik over de ‘ijsheiligen’ als een markeringspunt voor tuinliefhebbers, ook deze maand kennen we zo’n markering, namelijk de ‘langste dag’. Immers na deze dag worden de dagen weer korter en het teruglopen van de hoeveelheid licht remt de groei van bomen, struiken en vaste planten. Een algemeen advies voor het snoeien (scheren) van groene hagen is dan ook hiermee te wachten tot na de langste dag. Dat scheelt dan minstens één snoeibeurt en soms, zoals bij buxus, ben je dan met één snoeibeurt klaar voor het hele seizoen. Bij het snoeien van bomen na de langste dag, zeker bij fruitbomen, worden in de zomer minder waterloten gevormd dan bij snoei in het vroege voorjaar. Uiteraard probeer je dan vruchtdragende takken te vermijden.

♣ Een vaste plant die zich hierdoor niet geremd voelt is de Wisteria. Deze groeit de hele zomer ongeremd, zodat ik zeker één keer in de maand de lange scheuten tot op ca 20 cm terugsnoei. Ook de druif vergt regelmatig onderhoud. Neem in eerste instantie de eerste uitlopers vanaf de gesteltakken tot op twee tot drie knopen terug. Meestal ontwikkelen zich hieraan dan een of twee trossen. Daarna neem ik nieuwe uitlopers steeds tot één knoop terug.

♣ Struiken die inmiddels gebloeid hebben, kunnen nu worden verjongd. Verwijder daarbij (deels) de overjarige houterige takken tot een of meerdere jonge uitlopers, zo’n 30 cm boven de grond. Deze ontwikkelen zich dan tot stevige takken die komend jaar weer voor bloei zorgen. Dit kan bij onder meer Weigelia, Forsythia en Ribes.

♣ Vaste planten die sterk gegroeid zijn en later in het seizoen bloeien kun je bossiger maken door ze voor de langste dag voor een derde of de helft terug te knippen. De planten worden er steviger van en krijgen doorgaans meer, wel wat later en kleinere, bloemen. Planten die zich hiervoor goed lenen zijn bijvoorbeeld Ridderspoor, Phlox en Monarda. Maar het werkt ook bij Dahlia’s.

♣ Rozen doen het dit voorjaar in het algemeen goed. Zaak is nu wel ze van voldoende voeding die de bloei stimuleert, te voorzien. Deze is bij voorkeur rijk aan kalium. Verder de uitgebloeide bloemen regelmatig wegknippen tot het eerste blad met vijf deelblaadjes (zie foto). Zo blijft de plant nieuwe knoppen ontwikkelen.

♣ Vergeet deze maand de Nationale Tuinweek van 8-16 juni niet. U kunt dan volop inspiratie opdoen in opengesteld tuinen, bijvoorbeeld op woensdagavond 12 juni in de Prunushof in Wilp of op 15 juni bij onze Open Tuinen route door Colmschate en Bathmen. Zie voor meer info www.deventer.groei.nl/groentips-info/.