Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor april

Vanaf nu wordt de tuin weer zichtbaar wakker. Bomen en heesters lopen uit en vaste planten die gedurende de winter ondergronds zijn gegaan, steken hun neusjes weer boven de grond. Zo krijg je weer overzicht van wat waar staat. Dat biedt dan de gelegenheid om, indien gewenst, de indeling van borders of perken te wijzigen en planten te verplaatsen. Heb je planten waarvan de uitlopers alleen rond het hart zichtbaar zijn, wordt het tijd deze te verjongen door ze op te nemen en te delen. Een van de buitenste delen kan eventueel worden terug geplant. Breng bij voorkeur in het plantgat wel eerst wat potgrond aan.

Vorstgevoelige planten kunnen nu worden gesnoeid. Te denken valt bijvoorbeeld aan lavendel. Deze kun je tot juist boven het verhoute deel terug knippen. Daarboven loopt de plant dan weer royaal uit. Op bijgaande foto ziet u een voorbeeld. Hierbij is de plant in bolvorm gesnoeid.

Grotere pollen sneeuwklokjes zijn deze maand op te splitsen en over meerdere plekken in de tuin te verdelen.  

Gazons hebben deze winter in het algemeen weinig geleden. Wel kan de grond door de vele regenval rond midden maart wat dichtgeslagen zijn. Hierdoor komt er minder zuurstof bij de wortels en wordt de groei geremd. De oplossing daarvoor is verticuteren. Behalve dat de oppervlakte wat losgetrokken wordt, wordt ook een eventuele viltlaag van afgestorven grasresten van afgelopen jaar verwijderd. Daarna is het goed te bemesten met organische mest. Deze handelingen bevorderen een sterke groei van het gras, waardoor onkruid en mos worden onderdrukt.

Houd je van langdurig veel bloeiende planten in de tuin, overweeg dan eenjarigen tussen de vaste planten. Weet dat er veel meer soorten zijn dan in de tuincentra als plantjes te koop zijn. Dus wil je eens iets uitproberen, dan is zaaien veruit de goedkoopste oplossing. Als ze nu gezaaid worden, kunnen ze na de ijsheiligen de tuin in.

In deze rubriek nog één laatste tip. Vergeet niet alles wat geplant is, ruim aan te gieten om zo het contact tussen grond en wortels te bevorderen.

Eens bijzondere inspiratie opdoen voor je tuin, plan dan een bezoek aan een nieuw tuinevenement in ons land, Gardenista. Dit evenement met onder meer prachtige showtuinen, kwekers van bijzondere planten, bloemschikken en kinderactiviteiten, vindt plaats van 15 tot en met 19 mei bij en rond kasteel Ophemert (www.gardenista.nl).

Zie voor meer info www.deventer.groei.nl/groentips-info/.