Deventer

Nieuwsflits april 2021

*Geniet van bloeiende Prunussen

Even geen lenteweer, maar wel lentenieuws. Er staat immers al veel in bloei. Zo staan bij de Prunushof van de familie Bos de (vele) vroeg bloeiende Prunussen inmiddels prachtig in bloei. Op zaterdag 10 april stellen zij de tuin open voor belangstellenden die hiervan willen genieten. Je bent van harte welkom tussen 11 en 17 uur, maar in verband met de huidige ‘regels’ wel graag tevoren aanmelden, liefst per mail aan jjbos(at)xs4all.nl.

Op de website van de Prunushof, www.deprunushof.nl, vindt u enkele foto’s en bezoekersinformatie. Het adres van de Prunushof is Voordersteeg 26 in Wilp. Overigens is bezoek buiten de open-tuin-dag (in overleg) geen probleem.

*Lezing ‘Tuinvarens’ door Harry Roskam op 20 april

Ook deze maand kun je weer genieten van een (digitale) lezing, opnieuw gestreamd vanuit afdeling Apeldoorn. Het thema van deze lezing is ‘Tuinvarens’ en wordt verzorgd door Harry Roskam.

Ieder voorjaar opnieuw ontrollen zich de krullen van varens. En dat al honderden miljoenen jaren lang. En zeer waarschijnlijk zullen er nog vele honderden miljoenen jaren bij komen. Ver nadat de laatste mens het licht heeft uitgedaan op aarde.

In tegenstelling tot de meeste zaadplanten is het “zaad” van varens, de spore, zo fijn dat het overal in de lucht mee zweeft en zich bv. ook op kleding vasthecht om daar later op een andere plek weer uit te vallen.

Sporen van varens zijn zo klein dat ze met het blote oog nauwelijks te zien zijn en worden in   overweldigende hoeveelheden per plant geproduceerd. Van al die miljarden sporen komt maar een heel klein deel tot wasdom tot een echte volwassen varen. Maar ondanks zijn geringe afmetingen is ieder spore een wondertje van vormgeving. Iedere soort heeft weer zijn eigen karakteristieke eigen vorm die alleen maar onder een sterke microscoop te zien is en daardoor kan meehelpen  aan de determinatie van een varenplant.

Aanmelden voor de lezing kan tot uiterlijk 20 april 16.00 uur op de site van Groei & Bloei Apeldoorn: www.apeldoorn.groei.nl  Op de openingspagina staat een link naar de lezing. Op deze pagina staat ook de beschrijving van de lezing. Daar onder staat de link naar het aanmeldformulier Na aanmelding krijgt u een email met de link naar de lezing die u op de betreffende avond vanaf 19.30 uur kunt gebruiken om bij de lezing te komen De lezing zelf begint om 20.00 uur en zal na een pauze om 21.00 uur rond 22.00 uur afgelopen zijn.

*Plantenruilbeurs

  • Voorjaarsruilbeurs op 08 mei 2021 is geannuleerd; nadere informatie volgt over verdeling plantjes zaai- en stekclub

Met een lentegroet namens het bestuur,

Cor Koppert