Deventer

Drie dagen Zuid-Holland (u kunt zich niet meer aanmelden)

Reisden we in vroegere jaren altijd naar het verre buitenland en dan vooral Engeland, de laatste jaren hebben we onze koers verlegd naar oorden dichterbij. We waren achtereenvolgens in België, Duitsland en Zeeland. Het waren drie zeer geslaagde reizen en daarom heeft de reiscommissie besloten om deze trend vast te houden. Als een geschikte volgende bestemming kwam al gauw Zuid-Holland in beeld. Voor een dag bestemming is het behoorlijk ver rijden. Hoewel de provincie niet zo veel open tuinen heeft, zijn er toch voldoende de moeite waard. Tijdens onze bezoeken bleken er enkele juweeltjes tussen te zitten. We hebben de provincie maar liefst drie keer bezocht om alle adressen die we her en der verzameld hadden te beoordelen en toen was de oogst dusdanig dat we er zelfs vier dagen mee hadden kunnen vullen. We denken dat de meeste deelnemers toch de voorkeur geven aan drie dagen en om die reden hebben we gekozen voor donderdag 7 tot en met zaterdag 9 juli.

Hoe ziet het programma eruit?

Na vertrek om 8.00 uur vanaf het Postillion Hotel Deventer en om 8.30 uur vanaf Dubbelbeek in Apeldoorn bezoeken we op de eerste dag eerst de tuin van de familie Fuit in Schelluinen, daarna Arboretum Trompenburg in Rotterdam en als laatste tuin Labyrint in Honselerdijk.

Dag twee brengt ons eerst naar de Lektuin in Streefkerk. Omdat Rotterdam wereldwijd bekend is door zijn haven mag een rondvaart op het programma niet ontbreken. Na de lunch is onze derde bestemming kwekerij Esveld in Boskoop. Iedereen kan hier aan zijn trekken komen; of je nu planten wilt scoren, het Aceratum wilt bekijken of er een paar luie uurtjes van wilt maken, het kan hier allemaal.

Ook dag drie brengt voldoende variatie. We starten weer met een particuliere open tuin en wel Emely’s Tuin in Oud Ade. Ook een groene bestemming maar weer heel anders is De Historische Tuin in Aalsmeer. Na de lunch moeten we voorzichtig gaan denken aan de terugreis. Omdat deze door de provincie Utrecht voert, hebben we de gelegenheid om een bezoek te brengen aan ons laatste adres, het Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht. Deze bestemming staat al op ons lijstje sinds de tuinvrouw van het kasteel, Henny van der Wilt, voor onze afdeling een mooie lezing over de tuin rondom het kasteel heeft verzorgd. Ons gezelschap wordt hier in tweeën gedeeld. Terwijl de ene groep een rondleiding krijgt in het buitengebeuren, kan de andere groep het inwendige van het kasteel bekijken waarna de rollen worden omgedraaid. We willen u thuis met een gevulde maag afleveren en daarom gebruiken we bij Restaurant Pijnappel in Klarenbeek ons afscheidsdiner.

Onze laatste reis, die alweer uit 2019 dateert, kostte € 350,00 en het is ons gelukkig gelukt om u deze reis voor hetzelfde bedrag aan te bieden. Ook nu weer inclusief alles, dus rondleidingen, entrees, lunches, diners, enz. Voor de deelnemers met een museumjaarkaart is het totaalbedrag € 334,05.

De prijs is gebaseerd op basis van verblijf in een 2-persoonskamer in het Van der Valk Hotel in Nieuwerkerk. Voor gebruik van een eenpersoonskamer geldt een meerprijs van € 60,-.

Na opgave en betaling ontvangt u uiterlijk 1 april een mailbericht met daarin de bevestiging van uw deelname.

 

• Belangrijk: denk gelijktijdig met uw opgave aan het afsluiten van uw reis- en annuleringsverzekering.

• Voor vragen kunt u contact opnemen met Ton Blokvoort, ton.blokvoort@kpnmail.nl of 06 – 219 111 20.

• of Erica Hoogerbeets, groeienbloei.erica(at)live.nl of 06 – 135 32 655

De reiscommissie.

 

-Korte omschrijving van de tuinen onder de foto's, daaronder het Aanmeldformulier dat van 25 februari to 30 april actief is-
klik op een foto om deze te vergroten.

Tuin van Chris en Henny Fuit – Schelluinen

Oppervlakte 3500 m2. Voorzijde halfronde border in warme tinten, daarachter blauwpaars. Opzij een confinerenhaag en een prachtige kleurrijke border. Achter het huis meer gras en diverse bomen. Mooie moestuin, met een gedeelte in een net en een gedeelte in gaas. Kleine kipjes van de buren scharrelden rond. Achter in de tuin een vijver en toekomstig moerasgedeelte. Prairietuin met prachtige kleuren. Uitzicht over de landerijen. Interessant compostverhaal van Chris in zijn tempex bakken.

Arboretum Trompenburg - Rotterdam

Enorme diversiteit aan bomen en heesters.  Groot en prachtig aangelegd.  Zeer interessant om te bezoeken. Rondleiding met voldoende gidsen.

Het Labyrint – Honselersdijk

Prachtige en perfect onderhouden tuin bij voormalig paprikateeltbedrijf. Strak gedeelte bij modern woonhuis, achter het huis een enorme vijver met prachtige beplanting. Eerste aanblik is overdonderend. Ook een kas met tomaten, komkommers, meloenen etc. Ook hier weer een eigen en geslaagde manier van composteren.

Lektuin – Streefkerk

Vanaf de dijk waarop het huis staat (hoekwoning van rij) loopt de tuin naar beneden tot aan de Lek. Direct een wauw effect als je komt aanlopen. Tot in de puntjes verzorgd met zeer ruime variatie aan beplanting, uitbundig van kleur. Beelden in de tuin maar niet overheersend. Gedeelte met vijver met bruggetje. Achter in de tuin een tuinhuis met koffiegelegenheid. Opzij nog gedeelte met anders soortige beplanting (meer struiken voor vogels). Uniek zicht op de rivier met scheepvaart.

 

Rondvaart Rotterdam

Rondvaart van 1,5 uur door stad en havens van Rotterdam met River Cruise. Tuinen kijken is erg intensief en kan ook te veel worden. Dan Is dit een erg leuke en interessante toevoeging aan de reis.

Emily’s tuin – Oud Ade

Afwisselende tuin van 5000 m2, ligt aan een dijk en door het perceel loopt een sloot waarover 3 bruggen. Tuinkamers, zichtlijnen, witte tuin, koele kleuren tuin, warme kleur tuin. Boomgaardje, bosgedeelte, prairietuin, moestuin.

Tuinbouwmuseum Historische Tuin – Aalsmeer

Uitermate geschikt om te bezoeken met een groep. Uitleg over de historie van de tuinbouw (rozenteelt, seringen, begin potplantenteelt etc.) en het waarom in deze streek. Prachtige oude kassen in volle glorie hersteld, groot assortiment rozen zowel binnen als buiten. Buiten ook groenten, eenjarigen, heesters en bomen, waaronder groot assortiment fruitbomen. Ligging in het door water en seringen omgeven gebied, nabij de Westeinder Plas. Rondleiding met voldoende gidsen/vrijwilligers. Ook het perfecte onderhoud van de tuinen gebeurt door vrijwilligers.

Kasteel Sypesteyn – Loosdrecht

Zie het internet. Ook van de meeste andere adressen is op het internet meer informatie te vinden dan bovenstaand.