Deventer

Column oktober 2021

Column Deventer Nieuws – oktober 2021

Tuintips oktober

Je kunt er niet omheen. Kranten, week- en maandbladen laten je zonder uitzondering weten dat oktober de maand is om je tuin winterklaar te maken. En niet alleen winterklaar maken, ook al voorbereiden op het nieuwe tuinseizoen. Want deze maand is ideaal voor planten en verplanten. Ik ga het daar dus niet over hebben, want deze maand valt er ook nog zoveel te genieten. Wat te denken van die prachtige herfstkleuren. Ook typisch voor oktober. Van veel bomen en struiken vervloeit deze maand de kleur van groen naar geelbruin of zelf spectaculair rood. Het zijn vooral de inheemse soorten die naar geel en/of bruin verkleuren, andere die afkomstig zijn uit gebieden met een landklimaat kleuren veelal rood tot dieprood. De reden voor de verkleuring is dat door verminderd daglicht en lagere temperaturen de fotosynthese in het blad stopt, waarna de bladgroenkorrels in de bladeren afgebroken worden.

Heeft jouw tuin van die mooie herfsttinten? De meeste tuinen worden namelijk ingericht op de kleur van bloemen met weinig aandacht voor de herfstkleur van bomen en struiken. Geeft je tuin daardoor nu een wat troosteloze aanblik, dan valt te overwegen om wat struiken of een (kleine) boom te planten die juist in deze tijd voor kleur kan zorgen. Als kleine bomen zijn in het bijzonder de Parrotia en de Amberboom aanraders, maar ook andere zoals een Cornus verkleuren mooi. Als struik kan ik  de kardinaalsmuts (Euyonimus alatus), de Japanse esdoorn (Acer palmatum) en de flesseborstelplant, een minder bekend struikje met heerlijk geurende witte bloemen in het voorjaar (Fothergilla gardeneii) aanbevelen. En natuurlijk de toverhazelaar (Hamamelis, zie foto) die vanaf medio januari alweer in bloei komt.

Tenslotte, plant deze maand je bollen voor een fleurig voorjaar maar wacht met het planten van tulpenbollen nog tot december.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert