Deventer

Column september 2021

Column Deventer Nieuws – September 2021

Tuintips september

Geleidelijk gaat de zomer over in de herfst, zo ook in de tuin. Veel zomerbloeiers raken uitgebloeid en laten het nu over aan herfstbloeiers als anemonen en asters, dahlia’s en andere eenjarigen om nog wat kleur aan de tuin te geven. Intussen doen ook de herfstkleuren hun intrede, zoals bij de kardinaalsmuts (Euyonimus alatus) op bijgaande foto.

Heeft je tuin dit jaar aan uw verwachtingen voldaan? Wellicht is dit een goed moment om te bedenken of je er voor komend seizoen iets aan zou willen veranderen. Mogelijk staan bepaalde planten toch niet op de juiste plaats. Dit kan te maken hebben met zon of schaduw, met een verkeerde buur of kleur, dan wel met de hoogte van de plant die je anders had ingeschat. Planten kunnen ook te volumineus geworden zijn, waardoor ze te veel met hun buren concurreren. Kortom zo maar een paar redenen om veranderingen in de beplanting aan te brengen. Komende maanden zijn bij uitstek geschikt om die veranderingen door te voeren. Doordat de bodem nog warm is, hebben de wortelkluiten de gelegenheid zich opnieuw te hechten voordat de kou invalt. In het voorjaar geeft dat een snellere start in vergelijking met planten die dan verplant worden.

Dit gaat overigens niet op voor siergrassen, die worden bij voorkeur in het voorjaar na de snoei verplant. Is je gras drie jaar of ouder en groeit de plant vooral aan de randen, dan is het raadzaam om de plant een keer te lichten, te scheuren en daarna een mooie kluit terug te plaatsen.

Groenblijvende heesters als Rododendron, Photinia (Red Robin), Berberis en Laurier kun je nu ook een andere plek geven. Doe dit wel met een royale kluit en geef na het planten een flinke hoeveelheid water om goed contact te bevorderen tussen de kluit en de omliggende aarde.  

Voor mee tuintips www.deventer.groei.nl of www.groei.nl