Deventer

Column augustus 2021

Afbeelding met tekst, illustratie Automatisch gegenereerde beschrijving

Tuintips augustus

Voor de tuinier verliep deze zomer heel anders dan in voorgaande jaren. Gras en borders behoefden niet of nauwelijks besproeid te worden, terwijl door het groeizame weer het beheersen van onkruid nu alle aandacht vroeg. In plaats van sproeien werd het dus wieden. Dus is mijn eerste tip voor deze maand: blijf het onkruid de baas! Verwijder het voordat het in zaad komt en daarmee het proces van kiemen, groeien en bloeien in gang houdt. En bij sommige onkruiden, als straatgras, gaat dat heel snel. Dan zijn er onkruiden die zich niet zo makkelijk laten verwijderen als bijvoorbeeld haagwinde (zie foto), zevenblad en heermoes. Voortdurend alle bovengrondse delen uittrekken, maar dan ook heel consequent, kan de plant uitputten zodat hij uiteindelijk afsterft. Zelf probeer ik bij het ontdekken van een van deze onkruiden eerst met de greep alle, maar dan ook alle wortels te verwijderen. Als dit niet mogelijk is, smeer ik enkele blaadjes in met een onkruidbestrijdingsmiddel dat gericht naar de wortels trekt, waarna de plant ook afsterft. Ter preventie kun je gevoelige plekken, bijvoorbeeld bij erfafscheidingen, onbeplant laten, zodat je bij de eerste bovengrondse verschijningen direct effectief kunt ingrijpen.

Mijn tweede tip deze maand betreft de grasmat, die mogelijk deze zomer wat schade heeft opgelopen. Het is nu de ideale tijd om dit te repareren. Zo nodig eerst slechte plekken verticuteren en daarna opnieuw inzaaien. Het zaad zal in de warme en vochtige grond snel ontkiemen en uitgroeien. Voor de winter is de grasmat dan weer volledig hersteld. Het is daarnaast raadzaam om nu nog een keer licht te bemesten, zeker als je het gemaaide gras steeds verwijdert. Gebruik bij voorkeur een organische (najaars)meststof met relatief weinig stikstof en veel kalium. Je grasmat gaat zo sterker de winter in.

Heb je klimop in de tuin, dan adviseer ik tenslotte deze voorlopig niet te snoeien. Hij gaat namelijk nog bloeien en levert dan als vrijwel laatste tuinplant nog nectar voor onder meer bijen.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert