Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips juli

Altijd wat te doen

In middels is de tuin volgroeid en je zou denken dat daarmee het werk gedaan is. Niets is minder waar. Wil je de tuin mooi houden, dan is er ook in deze maand is nog het een en ander te doen. Ik doe enkele suggesties.

Nu we halverwege het seizoen zijn, wordt het tijd om het gazon wat voeding te geven. Bij voorkeur een organische meststof die wat rijker is aan stikstof. Strooien als het gras droog is. Rijk bloeiende planten, als rozen kunnen nu eveneens wat voeding gebruiken, deze dient wat meer kalium te bevatten. Datzelfde gaat op voor bloeiende kuipplanten. De bloei van doorbloeiende planten is te verlengen door regelmatig de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Bij rozen tot aan het eerste vijfblad (zie foto). Een aantal vaste planten is vaak tot een tweede bloei te verleiden door tijdig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Voorbeelden zijn lupine, ridderspoor, vrouwenmantel en vroegbloeiende asters.

Ik heb al eerder geschreven over de zomersnoei. De grootste groeispurt van bomen en veel struiken is voorbij, dus is deze maand ideaal om te snoeien. Bij klimrozen kun je enkele van de oudste takken wegknippen en vervolgens nieuwe aanbinden. Ranken van de druif kunnen tot één blad voorbij een tros worden terug geknipt. Zijscheuten van de blauwe regen kunnen tot op zo’n 30 cm worden teruggenomen; rond de jaarwisseling knip je dan verder terug tot zo’n 10-15 cm. Neem van appel- en perenbomen de verticale scheuten (waterloten) weg, zij dragen geen vrucht. Als ze in de zomer worden weggenomen, komen ze minder snel terug dan na een wintersnoei.

Laat je bloeiende planten, vooral bij regen, niet omvallen. Zijn ze van zichzelf niet stevig genoeg en worden ze niet door naburige planten gesteund, plaats dan tijdig steunmateriaal.

Kortom in een tuin is er altijd wel wat te doen, zelfs in deze (vakantie)maand.

Voor meer tuintips: www.deventer.groei.nl