Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips december

* Deze weken worden niet voor niets ‘de donkere dagen voor kerst’ genoemd. Vaak grauw, somber en kil, niet aanlokkelijk om de tuin in te gaan. Tijd dus om je binnenshuis op het komende tuinseizoen voor te bereiden.

* Allereerst kun je ter afsluiting van het afgelopen tuinseizoen je gereedschap eens onder handen nemen. Dit is essentieel als je het gereedschap in goede conditie wilt houden. Maak alles goed schoon en breng op de metalen delen een laagje dunne olie aan, bijvoorbeeld naaimachineolie. Ook siliconenspray is hiervoor bruikbaar. Eventueel vooraf de snijvlakken slijpen. Hiervoor kun je behalve een slijpmachine ook een handzame wetsteen gebruiken.

* De warme huiskamer leent zich er vervolgens voor om eens te bedenken of je in de tuin nog veranderingen wilt doorvoeren. Misschien een (kleine) boom toevoegen voor meer beschutting op hete dagen? Of één of meer groenblijvende struiken om in de winter wat structuur en kleur in de tuin te  behouden? Of een waterelement of vijver voor meer leven in de tuin? Of een speelplek voor de kinderen? Kortom, denk eens terug aan de afgelopen zomer en bedenk wat je in jouw tuin miste of zou willen verwijderen. Dergelijke veranderingen kun je, zolang het niet vriest, prima nu uitvoeren. Dan heb je toch nog een aanleiding om naar buiten te gaan.

* En ben je eenmaal buiten, dan kun je bomen en struiken controleren op dode of zieke takken en deze wegknippen om erger te voorkomen. Zie je kleine rode bobbeltjes op een tak, dan zijn die afkomstig van de meniezwam. Zo’n tak moet je zeker verwijderen. Sommige onkruiden als gras en muur groeien nog steeds door, bloeien en vormen zaad. Wil je hiervan komend jaar geen last hebben, dan moet je deze vòòr de zaadvorming verwijderen. Doe dit met wortel en al, wat soms lastig is in vochtige grond. Met een schrepel, een handzaam hakje, lukt dat nog het best. En vergeet niet de laatste bollen deze maand te planten.

* Vruchten van sierbomen als Malus en (doornloze) Hulst zijn nu op hun mooist. Zie bijgaande foto van de Malus Red Sentinel. Een aanrader voor jouw tuin? Ze trekken rond deze tijd veel vogels, ook trekvogels als koperwiek en kramsvogel.

* Omdat de redactie de vormgeving van deze krant vanaf januari aanpast, is dit mijn laatste column. Uit diverse reacties weet ik dat ze werden gewaardeerd. Alle columns van dit jaar en meer tuinadviezen zijn overigens terug te vinden onder Groentips & -info Gezellige feestdagen en een gezond en groen 2021 gewenst!