Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor augustus

♣ De hittegolf van eind juli met z’n extreme temperaturen zal in menig tuin schade aangericht hebben. Was met tijdig sproeien of gieten de droogte nog wel te compenseren, de sterke zonnekracht, in combinatie met die hoge temperaturen, heeft er in ieder geval bij mij toe geleid dat her en der verbranding van bloemen en bladeren is opgetreden. Zo hadden enkele soorten bolhortensia’s het heel zwaar en zijn de witte bloemen nu grotendeels bruin. Wij knipten ze maar af. Ook enkele donkerbladige Heuchera’s zijn ondanks gieten verbrand. Uit de appelbomen vielen opvallend veel appels en enkele bomen als Prunussen verloren al veel blad. Mocht u twijfel hebben of bij u in een plant of struik nog leven zit, krab dan een stukje van de oppervlakte van een tak of stengel weg. Is de tak of stengel daaronder nog groen, overleeft de plant of struik het hoogstwaarschijnlijk wel.

♣ Door de weersomstandigheden van de laatste weken werden we ons er weer van bewust hoe snel onze (zand)grond uitdroogt. Door bijmengen van klei (bentoniet) of compost is de vochthoudendheid te verbeteren. Ook het aanbrengen van een mulchlaag van versnipperd tuinafval (minimaal 5 cm) remt uitdroging. Helaas realiseer ik me dat nu weer achteraf….

♣ Veel zomerbloeiers hebben inmiddels uitbundig gebloeid. Al die uitgebloeide bloemen doen niet alleen afbreuk aan de uitstraling van planten, maar de zaadvorming die er op volgt, kost veel energie die niet aan nieuwe bloei ten goede komt. Mijn tip is dus de uitgebloeide bloemen er zoveel en zo spoedig mogelijk uit te knippen, dan bloeien planten langer door en blijven ze langer mooi.

♣ Deze maand is bij uitstek geschikt voor het inzaaien van gras. Door de warme bodem, en bij voldoende vocht,  kiemt het zaad snel zodat u voor de winter een dichte grasmat heeft.

♣ U kunt deze maand nog hagen knippen. Nieuwe uitlopers hebben dan nog de tijd om af te harden voordat de winter haar intrede doet.

♣ Ik heb deze maand een foto van mijn Hibiscus bijgevoegd. Dit is een rijkbloeiende struik die bij mij na ruim 15 jaar zo’n 2 meter hoog is. Wat u wellicht meer aanspreekt is dat dit een struik is die geen onderhoud vraagt. Alhoewel snoeien mag, hoeft dit bij deze struik eigenlijk niet. Ik had ook een foto van mijn Koelreuteria kunnen bijvoegen. Dit is een relatief kleine boom (tot ca 5 meter) die in juli aan de uiteinden van alle takken met prachtige gele aren bloeit. Een gele wolk die heel veel nuttige insecten trekt. Daarna vormen zich mooi verkleurende zaaddozen en in de herfst verschijnt nog eens een prachtige bladkleur. Een aanrader voor de kleinere tuin en voor elk seizoen!

Meer tuintips op www.deventer.groei.nl/groentips-info/