Deventer

Tuintips juni

Na enkele maanden radiostilte pak ik vanaf deze maand de draad weer op. Dankzij de redactie van deze krant, kunt u voortaan elke maand weer actuele tuintips tegemoet zien.

Na een relatief koud, vochtig en minder zonnig voorjaar is de natuur, en daarmee ook de tuin, aan een inhaalrace begonnen. Een aantal planten hebben in de afgelopen maanden voornamelijk groen ontwikkeld en daarbij de bloei uitgesteld. Maar nu met volop zon en zomerse temperaturen springen de knoppen massaal open en tonen de planten hun ware kleur. Een voorbeeld zijn geraniums. Soms moeten de bloemknoppen hiervan zelfs moeite doen om boven het loof uit te komen.

Wist u trouwens dat u verschillende eenmalig bloeiende geraniums na de bloei helemaal kunt terug knippen? Binnen enkele weken verschijnt er dan weer jong frisgroen blad. Hetzelfde kunt u doen met vrouwenmantel. Deze bloeit nu prachtig, getuige ook bijgaande foto. Helaas ziet het er na de bloei vaak rommelig uit. Op dat moment kunt u ook deze planten verjongen door ze tot de grond toe af te knippen. Na enkele weken is de plant weer groen en glinsteren er weer waterdruppeltjes op het jonge blad. Zelfs nabloei is niet uitgesloten. Doet u dit voor de eerste keer, is het na zo’n knipbeurt wel even schrikken. Verrassend is het om te zien dat de plant zich weer zo snel herstelt.

Rond deze tijd bloeien ook verschillende soorten Spirea, bijvoorbeeld Spirea Little Princess, bij ons als haagje van zo’n 60 cm hoog. Na in het vroege voorjaar tot zo’n 15 cm terug geknipt te zijn, bloeit hij nu met rode bloemschermen. Na de bloei scheer ik de schermen eraf, waarna er later deze zomer nog een tweede, wat bescheidener, bloei plaats vindt.

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nl  of bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert