Deventer

Tuinplezier voorjaarsweekend 25 en 26 maart 2023

In het weekend van 25 en 26 maart 2023 organiseren de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht en Groei & Bloei rayon  Utrecht weer het “Voorjaarsweekend Tuinplezier” in  de tropische kassen van de Botanische tuinen (Budapestlaan 17 in Utrecht, openingstijden 10-17 uur). Dit jaar is het thema 'Oerwoud in je kamer’ met lezingen, rondleidingen, workshops én een uitgebreide plantenmarkt! Al wandelend door dit ‘oerwoud’ ontdek je vast een paar van je eigen kamerplanten.

♦ Kamerplanten uit de hele wereld

Planten die reizende Europeanen in vorige eeuwen meenamen, kwamen in eerste instantie vaak terecht in botanische tuinen. Vanaf de 19e eeuw nam de interesse in planten in huis steeds meer toe. Nog steeds trekken ‘plantenjagers’ door verre gebieden op zoek naar nieuwe soorten. Sommige van onze kamerplanten komen uit de tropen, andere uit droge gebieden zoals woestijnen. Door je te verdiepen in de achtergrond van planten, begrijp je beter waar je ze het beste in je huis neer kunt zetten om ze succesvol te laten groeien.

Tijdens lezingen, rondleidingen en workshops leer je meer over de diversiteit van (kamer)planten, hoe je planten in huis het beste verzorgt, wat je tegen bladluizen, schimmels en bruine bladeren doet, op welke manier je het beste stekt en nog veel meer!

Enkele items uit het programma: Norbert Peeters (plantfilosoof), Pieter Jansen met een workshop stekken en Casa Botanica beantwoord al je vragen over kamerplanten.

♦ Meer informatie

Alhoewel het thema “kamerplanten” betreft, is er veel meer te zien. Het voorjaarsweekend heeft zoals altijd een uitgebreide plantenmarkt. De standhouders verkopen de meest uiteenlopende kamerplanten; planten voor in je huiskamer, maar ook voor op je balkon of voor de echte enthousiasteling voor in het paludarium of plantenvitrine. Ook is het weekend de traditionele start van het tuinseizoen in de Botanische tuinen. Een vaste groep aanbieders van bloembollen, zaden, en allerlei andere tuinplanten is ook weer aanwezig.

Op de site van de Botanische tuinen en van Groei & Bloei Utrecht staat inmiddels  het totale programma en ook een overzicht van alle marktkraamhouders. Met een museumjaarkaart zijn de tuinen gratis toegankelijk. Naast de activiteiten in de tropische kas, kun je ook in het totale gebied van de botanische tuinen wandelen. Parkeren op de terreinen naast de tuinen is in het weekend gratis.

Jan Weggemans

►Persbericht Oerwoud in je kamer