Deventer

Column Groei & Bloei Deventer e.o.

Tuintips voor februari

Ne een maandje “winterslaap” ben ik terug met wat tuintips voor deze maand. Ziet u uw tuin ook al ontwaken? Wel vroeg dit jaar, zelfs weken vroeger in vergelijking met vorig jaar. Ik meet dat onder meer af aan het tijdstip waarop onze toverhazelaar (Hamamelis) in bloei kwam. Ook bij een aantal tuiniers begint het al te kriebelen. Ik heb er al heel wat bezig gezien in hun tuin met snoeien en schoonmaken van de borders. Dat laatste geeft bovendien ruimte aan sneeuwklokjes, krokussen en akonieten die zo hun bloemen in volle glorie kunnen tonen. Helleborussen staan nu ook volop in bloei; de bloemen hiervan komen vooral goed uit als u het (oude) blad wegknipt. Dit blad vertoont vaak zwarte schimmelplekken; wegknippen houdt de plant dus gezonder. Hebt u uw druif al gesnoeid? Hopelijk wel, want het zachte weer van de laatste tijd brengt sapstromen al vroeg op gang en door te laat snoeien kan de plant ernstig gaan bloeden.

In mijn laatste column van vorig jaar ben ik vrij uitgebreid ingegaan op het belang van een gezonde bodem. Ik kan niet nalaten dit aan het begin van het nieuwe tuinseizoen nog eens te benadrukken. Zorg voor de juiste zuurgraad voor zuurminnende en kalkminnende planten, voldoende organisch materiaal in de grond (compost) en passende voeding. Een border, een gazon, en zeker een moestuin, waar alleen maar voedsel verbruikt wordt, verarmt als het verbruik niet op een of andere wijze wordt gecompenseerd. Veelal is hiervoor toevoeging van een algemene organische mest al voldoende.

Overweegt u de beplanting in uw tuin te wijzigen of aan te passen, bijvoorbeeld aan te verwachten langere periodes van droogte, dan een bezoek aan onze website www.deventer.groei.nl u mogelijk helpen. Daar vindt u een selectie van 26 planten die bewezen hebben het in onze tuinen goed te doen en het hele jaar aantrekkelijk te zijn. Ook zijn ze gemakkelijk te onderhouden. Wilt u ze in praktijk zien? We hebben voorbeeldtuinen van zo’n 25 m2 ingericht bij zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen en op openbaar terrein naast Rien Ditzelstraat 2 in de nieuwe wijk Steenbrugge. Die laatste tuin is vorig voorjaar ingeplant en bijgaande foto, die in het najaar is gemaakt, toont dus de ontwikkeling in één seizoen. Bij alle tuinen is een beplantingsplan met informatie over de toegepaste planten aanwezig.

Voor vragen of suggesties: info(at)deventer.groei.nl