Deventer

Nieuwsflits oktober 2022

In deze Nieuwsflits:

♦ Plantenruilbeurs

Komende zaterdag 8 oktober houden we voor onze leden de traditionele najaarsruilbeurs bij hoveniersbedrijf de Colm aan de Holterweg in Colmschate. Vanaf 10 uur kunt u er een plekje zoeken voor de planten die u meebrengt, een kopje koffie of thee drinken, waarna u vanaf 10.30 uur gelegenheid krijgt te verzamelen wat voor u interessant is. Ook kunt u weer een royale bijdrage verwachten van onze zaai- en stekclub.

♦ Lezing over bijzondere bomen door Chris van der Wurff
Chris van der Wurff is boomkweker in Heeze en gespecialiseerd in bijzondere en zeldzame bomen. Op zijn kwekerij staan op 3 hectare grond zo’n 1500 verschillende soorten bomen. Alles wat bijzonder en vreemd is heeft zijn belangstelling. Zijn uitgangspunt is bomen in hun natuurlijke en wilde vorm te laten groeien, waardoor er diversiteit ontstaat. Dit geeft vaak een veel spannender uitstraling dan uniformiteit.
In zijn lezing “Bomen over Bomen” zal hij zijn kennis met behulp van echte takken laten zien, voelen en ruiken wat er te ontdekken valt aan bomen. Verschillende aandachtspunten zullen aan de orde komen. Bijvoorbeeld: Hoe kan je aan een tak zien of de boom gezond is? Waaraan kun je bomen herkennen? Welke bomen zijn geschikt voor grote en welke voor kleine tuinen? En vooral ook, wat is de meerwaarde van een boom in je tuin?
De lezing is op dinsdag 11 oktober om 20.00 uur in Gebouw Irene in Twello.

Voor leden is de lezing gratis. Niet leden betalen € 5,-

♦ Voor de bloemschikkers onder u……

Na 2 jaar uitstel vanwege Corona zal het Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken dit jaar weer gehouden worden. In samenwerking met afdeling Zutphen zal deze dag gehouden worden in Dorpshuis het Hart in Eefde, op zaterdag 12 november 2022.  

Het thema van de dag is: OUT OF THE BOX

Deelnemers kunnen zich inschrijven voor één van onderstaande categorieën:

 * Brons: voor individuele deelnemers (amateurs): de instapgroep voor degene die nog niet eerder   

   hebben meegedaan aan wedsrijden. Deze deelnemers maken een themastuk.

 * Zilver: voor teams (amateurs) bestaande uit 2-4 personen,. Deze maken gezamenlijk een 

   themastuk.

 * Goud : voor individuele deelnemers (amateurs), die al vaker hebben meegedaan aan wedstrijden,.

Deze deelnemers maken een themastuk én een verrassingsstuk. De winnaar van deze catagorie  mag zich regiokampioen noemen.

Meer informatie kunt u vinden op onze website of u kunt contact opnemen met onze bloemschikcoordinator: Hans Lintenbrink: telnr 06 14634206.

Deelnamekosten komen voor rekening van onze afdeling.

 

♦ Bescherm de egel

Nu de bladeren weer gaan vallen, worden in de openbare ruimte korven geplaatst om blad in te verzamelen. Later worden deze leeggezogen. Intussen kunnen egels zich onder het blad nestelen voor hun winterslaap met alle gevolgen vandien. Door aan de binnenzijde van de korf kippengaas te plaatsen is dit te voorkomen. Helpt u mee?

 

♦ Verkiezing BOOM VAN HET JAAR 2022

Aan het begin van dit jaar heeft ons lid Petro Hetjes meegedaan met de verkiezing van de boom van het jaar 2022 (www.deboomvanhetjaar.nl) en met succes de bakenboom (Populier) bij Deventer namens Overijssel kunnen nomineren. In totaal zijn er 12 genomineerden, uit elke provincie 1.

Het is de bedoeling om de Bakenboom te kiezen als Boom van het jaar 2022. De boom van het Jaar 2022 draait niet om de dikste, oudste of mooiste boom. maar om de markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. Een boom die een natuurramp overleefde of waaronder sinds mensen heugenis het dorpsfeest plaats vindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden. 

Overijssel, De Bakenboom - Deventer.

Het Worpplantsoen in Deventer is het oudste stadswandelpark van Nederland. In 1813 kapten Franse troepen alle bomen in een poging het oprukkende Kozakkenleger te stoppen. Na 1815 is het park hersteld. De Bakenboom werd geplant in 1822. In het kader van Ruimte voor de Rivier kwam de populier echter in het gedrang. Maar doordat velen zich trek wisten te maken, is ruimte gecreëerd voor de Bakenboom, het ijkpunt naast de IJssel.

Tot 17 oktober a.s. mag en kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het jaar 2022.

 

Tenslotte: over al onze activiteiten vindt u de meest actuele (en uitgebreide) informatie op www.deventer.groei.nl.

 

Namens het bestuur,

Cor Koppert