Deventer

Tuintips juli

In deze vakantiemaand is de tuin nagenoeg volgroeid en kunt u er vooral van genieten. Toch valt er nog wel wat te doen.

Veel vroege bloeiers zijn uitgebloeid en worden nu opgevolgd door zomerbloeiers. Vorige maand heb ik u al de tip meegegeven om uitgebloeide geraniums en vrouwenmantel fors terug te knippen en zo te verjongen. Wist u dat u hetzelfde kunt doen met Lupine, Akelei en Delphinium? U krijgt snel weer fris groen loof terug en mogelijk daarna nog wat nabloei (Delphinium). Ook aardbeien doet u, nu de oogst voorbij is, een plezier door het (oude) blad weg te knippen en ze daarna te bemesten. Zo kunnen de planten zich weer optimaal voorbereiden op volgens seizoen.

Struiken die onlangs uitgebloeid zijn, zoals Weigelia en Deutzia, kunnen nu ook verjongd worden. Verwijder hiertoe enkele overjarige takken. Zo krijgt u meer licht en lucht in de struik, wat zeker na de weelderige groei in dit voorjaar geen overbodige luxe is. Overigens bloeien ze volgend jaar op takken die dit jaar gevormd zijn.

Een andere uitbundige groeier is de Wisteria (blauwe regen). Inmiddels hebben zich talrijke uitlopers gevormd die al wel 2 m lang kunnen zijn. U kunt ze gerust tot op 50 cm of ca 3-4 knopen terug knippen. Daarna zullen ze spoedig weer nieuwe uitlopers vormen, die u dan later deze zomer nog een keer kunt inkorten. Pas rond de jaarwisseling, het blad is er dan af, snoeit u elke uitloper op de gewenste lengte voor de bloei.

Ik sluit de column dit keer af met een pleidooi voor een sterke plant die het in vrijwel elke border uitstekend doet als weefplant, Verbena bonariensis (IJzerhard). Zie bijgaande foto. De plant bloeit lang, trekt veel insecten als vlinders aan en ’s winters zijn de zaadjes in trek bij diverse vogels. Een aanrader voor elke tuin!

Voor meer tuintips www.deventer.groei.nlof bekijk instructiefilmpjes op www.groei.nl.

Cor Koppert