Deventer

♦ Terugblik op de dagexcursie van vrijdag 10 juni 2022 naar Drenthe/Groningen

Wat heb ik genoten gisteren.

Het was lang geleden dat ik weer eens een tuinendag had met allemaal liefhebbers.

En dit keer alles tot in de puntjes geregeld heel zorgeloos in een comfortabele bus met prettige chauffeur.

Wat een prachtige tuinen.

Van een stoere stevige mannentuin naar een vrouwentuin met meer losse beplanting en veel bijzondere planten.

Voor mij was Landgoed Pabema wel een hoogtepunt.  De entree naar de boerderij is al een feest en dan nog de tuin met indrukwekkende zichtlijnen.

Het nuttigen van soep aan prachtig gedekte tafels in de boomgaard maakte de harmonie compleet.

Als afsluiter naar Arjen Schepers voor drankje, hapje èn plantjes. Kortom een topdag.

Veel dank voor de organisatie.

Hartelijke tuingroenten, Greetje Bleeker.

♦ Terugblik op de driedaagse excursie van 7 t/m. 9 juli 2022 naar Zuid-Holland

Zuid-Holland???  werd me een paar keer gevraagd toen ik vertelde dat de trip naar die provincie zou gaan.  Ja dus, Zuid-Holland. En dat was een prima besluit van de reiscommissie van de afdeling Deventer.

Ik ga geen uitvoerig verslag uitbrengen van wat we allemaal hebben gezien en gedaan. Dat was heel veel en heel afwisselend: drie particuliere tuinen, een arboretum, een kwekerij, een tuinbouwmuseum, een kasteeltuin en een rondvaart door de Rotterdamse haven.

Wat ik wel graag met alle Groei & Bloeiers wil delen: hoe geweldig leuk zo'n excursie is. De sfeer was ontspannen, het reizen per touringcar blijft verrassend want je kijkt over alle hagen en hindernissen heen. Chauffeur Henk was vriendelijk en behulpzaam; je voelt je meteen veilig in zijn bus. En weet je: hij had zelfs een extra verdieping gecreëerd in de laadruimte, ten behoeve van de trofeeën die zijn gasten zouden scoren tijdens het snuffelen tussen zoveel bijzondere planten.  Ook ik bezweek voor een prachtige rode Acer bij kwekerij Esveld. Van zoveel moois wordt een mens gewoon hebberig.
De tuingastheren en -vrouwen vertellen graag over het ontstaan van hun (veelal grote) bezit, ze verbazen je met hun plantenkennis en ze glimmen van trots en geluk als je ze complimenteert.

Ik ga nog even door: het hotel was perfect, alles liep er gesmeerd - van het diner op de avond tot de ontbijtsessie op de ochtend – dankzij vriendelijk en humorvol personeel.

Het afscheidsdiner op de zaterdagavond was meer dan buitengewoon.

En tot slot: dat dit allemaal kon worden geboden voor zo'n prijs!  Hulde aan de organisatoren Erica en Ton. Zij waren een heel jaar met de voorbereidingen bezig, wij konden er een paar dagen van genieten. Reisgenoten van afd. Apeldoorn, Deventer en Zutphen: wat was het TOP, nietwaar?

Gerry   Haverkamp

♦ Terugblik op de dagexcursie van vrijdag 23 september naar het Belgisch Bloemenfestival Fleuramour 2022

Eind september maakte het kasteeldomein van Alden Biesen zich op voor Fleuramour, één van de grootste bloemenfestivals, tot ver buiten België populair. Het festival viert er zijn 25-jarige jubileum met als thema ‘MAGIC’.

Honderdvijftigduizend bloemen werden verwerkt in honderden prachtige stukken door vierhonderd getalenteerde bloemstylisten uit binnen- en buitenland.

Daarnaast werden tal van bloemenshows, live demonstraties, workshops en wedstrijden georganiseerd, waarbij het betoverende thema ‘Magic” goed werd vormgegeven.

Met in totaal 60 personen bezochten we deze tentoonstelling bij het indrukwekkende kasteel met zijn enorme domein. Het Engels park van 43 hectare, gecombineerd met de florale pracht en praal van Fleuramour wekte de illusie van een betoverende sprookjeswereld.

Zowel op de heen als op de terugreis werden we volledig verzorgd, met koffie, koek en een warme maaltijd bij de Chinees in Doorwerth.

Leuk om eens van gedachten te wisselen met gelijkgestemden van andere afdelingen.

In totaal zaten we met vijf afdelingen in een bus. Ik ga geen uitvoerig verslag doen van wat ik deze dag allemaal gezien heb.

Mijn creatieve brein werd door de geweldige indrukken weer gereset en met nieuwe inspiratie zal ik daar zeker weer vorm aan geven.

De excursie was perfect en voor herhaling vatbaar.

En tot slot: Dat dit allemaal kon worden geboden voor zo’n prijs!

Hulde aan de organisatoren Erica en Ton, want het had wel wat voeten in de aarde om de bus vol te krijgen. Reisgenoten dank voor deze geweldige dag.

Helga Vos en Marja van Laar