Groentips & Groeninfo

Wie bewust op zoek is naar bepaalde planten voor de tuin kan die soms vinden in een groot tuincentrum. Maar vaak ligt het accent daar op snelle omzet van bloeiende planten. Zelf zoeken naar bepaalde planten lukt vaker op een echte kwekerij. Eerst de markt verkennen via internet is een andere zaak. Een echte kwekerij is een bedrijf dat zelf planten opkweekt van materiaal van moederplanten en dat een assortiment voert waar het bedrijf achterstaat. Ook qua tuincentra zijn er grote verschillen qua aanbod.

In onze streek zijn er ook leuke adressen voor bijzondere planten. In Diepenveen zit kwekerij Gooiker die weliswaar planten inkoopt zoals een regulier tuincentrum, maar waar je op bestelling ook bijzondere planten kunt laten komen uit de teeltgebieden in bv. Boskoop e.o. Ook kweekt Gooiker zelf bepaalde bomen en struiken op. Vlakbij is de zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen (open op vrijdag). Dit is een kleine kwekerij, die biologisch kweekt. Over de IJssel komen we al snel bij het Hof van Twello die een vrij groot assortiment heeft door inkoop bij gerenommeerde kwekers elders of via streekbedrijven (deels biologisch). Ook is er een mooi aanbod van zaden en jonge plantjes. Holsto tuinen en buitenleven in Olst betrekt veel planten van biologische bedrijven en heeft o.a. een mooi assortiment biologische rozen van rozenkwekerij De Bierkreek uit IJzendijke (Zld). In Zutphen zit rozenkwekerij De Wilde met een groot aanbod aan rozen, maar ook met klimplanten en lavendel.

Verder uit de buurt kunnen we kijken naar kwekerij Arjan Schepers in Mariënheem (ten N. van Raalte). Op 5 mei is er een gezellige fair op die kwekerij en op 2 juni een kwekerijdag met gespecialiseerde kwekers uit vooral het Noorden van het land. In Heerde zit Kwekerij van der Velde die gespecialiseerd is in fuchsia’s (ook veel winterharde soorten) en pelargoniums (geraniums). Daarnaast is er een groot en mooi assortiment éénjarigen. Wie voor fruitteelt zoekt naar een ruim aanbod kan eens gaan kijken in Ochten in de Betuwe. Kwekerij De Batterijen biedt vele fruitsoorten aan. Ook biedt de kwekerij deskundig advies op gebied van fruitteelt.

Wie wat verder op pad wil gaan voor zijn hobby kan in Ruurlo kijken naar de bomenleverancier Albert Leemreize. Zelf hebben wij thuis in onze tuin een aantal bijzondere klein blijvende bomen (maximaal 4 meter) staan met een prachtig blad, een mooie bloem en een aparte stam. Bij het bedrijf staan nu bomen in pot (in blad), maar in de winter zijn ook goedkopere gerooide bomen te koop. Er is een klein arboretum bij de kwekerij om bomen te bekijken. In Wilhelminaoord (Drenthe) zit kwekerij Arborealis, die een accent legt bij bijzondere eetbare gewassen (voedselbos). Zelf kocht ik er een slank blijvende krent met mooie bloemen voor ijle  schaduw op de vijver.

de Hessenhof Ede

Een andere, internationaal gewaardeerde kwekerij is  De Hessenhof in Ede (Hans Kramer komt dit najaar zijn laatste lezing bij Groei&Bloei Deventer houden). Voorts zijn heel interessant de biologische kwekerij Dependens (Bennekom) en Fahner Vaste planten in Deurningen. De diverse kwekerijen hebben ook vaak bijzondere activiteiten (bv. met andere kwekers samen). Kijk op de websites om daar achter te komen. Ook kan er meestal via internet besteld worden als je van een “blind date” met een kweker houdt. Maar gericht zelf kijken en je blik verbreden is veel leuker.

meer
Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld. Klik op de foto om de website te bezoeken
17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915