de Jakobstuin Jistrum

Vrijdag 26 juli 2019 excursie Friesland

Schreef ik vorig jaar dat het al lang geleden was dat we de provincie Groningen voor een dagexcursie hadden bezocht, hetzelfde geldt voor Friesland. In 2009 zijn we daar geweest en in het artikel dat ik toen over die dag heb geschreven lees ik dat de tuinen die we toen bezocht hebben, nu allemaal gesloten zijn. Ook zie ik de naam van een tuin waar ik toen een piepkleine Acer griseum heb gekocht, u weet wel, met die afbladderende roodbruine schors. Toen was het een zaailing, nu is het een mooie boom die met twee meter hoogte de show steelt. Kortom, een mooie tastbare herinnering, die me juist extra dierbaar is vanwege zijn geschiedenis. De tuinen van toen, ze zijn niet meer, maar vooral dankzij de tuinengids van de Nederlandse Tuinenstichting is er weer een aantrekkelijk programma ontstaan:

Vertrek om 8.00 uur bij het Postillion Hotel Deventer.

Eerste stop bij De Oevertuin in De Blesse. Hier koffie met een traktatie.

De tweede tuin is De Holthof in Oldeholtpade  (What’s in a name?). Ontvangst met een kop koffie, dan de tuin en afsluiting met soep en ons meegebrachte broodje.

In de middag de grassentuin De Jakobstuin in Jistrum. Een bekende naam voor de bezoekers van de presentatie door Hans Ringers, onlangs in Diepenveen. De eigenaar van deze tuin durft nog geen toezegging te doen voor wat betreft de catering. Mocht dat niet lukken dan hopen we bij een horecabedrijf in de omgeving even aan te kunnen leggen.

We sluiten traditioneel af met een bezoek aan een kwekerij, ditmaal geen landelijk bekende kwekerij, maar op advies van de afdeling Drachten brengen we een bezoek aan kwekerij/tuin De Groene Gast. Het is een kleinschalige, ambachtelijke kwekerij in Lucaswolde, net over de grens van Groningen. Zolang de Friezen zich geen rare dingen in hun hoofd halen, zoals een Frexit, zal de passage van deze grens geen probleem geven. Bij deze kwekerij waar men zich merkbaar enthousiast toonde met onze komst sluiten we af met een hapje en een drankje.

Thuiskomst plm. 19.00 uur bij het Postillion Hotel.

De deelnameprijs voor deze dag bedraagt € 37,50 p.p. Dit is incl. alle entrees, natjes en droogjes. Dit tarief  geldt ook voor uw partner of één introducé.

Denk wel aan uw lunchpakketje. .

U kunt zich vanaf 15 mei opgeven via het Opens internal link in current windowe-formulier .

De afdeling  Apeldoorn maakt dezelfde excursie op donderdag 1 augustus. De afdeling Zutphen ziet dit jaar af van een eigen excursiedag. De  Zutphense leden, die deze dag desondanks niet willen missen, kunnen zich zowel bij Apeldoorn als bij Deventer aanmelden. Zorg daarom voor tijdige opgave om teleurstelling te voorkomen.

Let op: Na opgave en betaling ontvangt u uiterlijk 1 juli een mailbericht met daarin de bevestiging van uw deelname.

Hebt u nog vragen, bel dan naar Ton Blokvoort, 0575 - 49 47 26.

Een nadere kennismaking met de tuinen

klik op het logo om de website van de Oevertuin te bezoeken

De Oevertuin

Op een plek waar eerst alleen een weiland was is deze bijzondere watertuin ontstaan. Voorbij de entree wandelt men over bruggetjes langs grote en kleine vijvers, waterloopjes en poeltjes. Er is overal een zeer dichte oeverbeplanting. Een eldorado voor kikkers, vlinders, salamanders, vogels en andere dieren. Verderop is er een meer gecultiveerd deel met bloemenborders. In deze kleurrijke natuurlijke tuin van 7000m²zijn ook diverse zitjes en volières.

De Holthof

Rond een verbouwd boerderijtje aan de rand van het dorp is een tuin van 2500m²gerealiseerd met weelderige beplanting. Vaste planten in grote groepen en het afgewogen gebruik van kleuren zorgen vooral  later in het seizoen voor een interessant beeld. Kronkelende paadjes leiden o.a. langs een paars-rode, een witte en een geel-oranje border. Vanaf het terras bij de vijver is er een mooi uitzicht over de landerijen.

klik op de foto om de website van de Holthof te bezoeken
klik op de foto om de website van de Coulisse/Jakobstuin te bezoeken

Jakobstuin

In de 'nieuwe' Jakobstuin spelen grassen nog steeds de hoofdrol. De ooit ingeslagen weg wordt voortgezet op een nieuwe locatie in het coulisselandschap van de Friese Wouden. Het streven is een weg te vinden tussen de naturalistische beplantingsstijl (Oudolf) en de prairiestijl (Spruyt). Groot verschil is dat in de prairietuin grassen een nog dominantere rol hebben en er vooral diepwortelende en langlevende ‘warme seizoen’ planten van de Noord-Amerikaanse prairie gebruikt worden. Het hoogtepunt ligt derhalve in de (na)zomer. In de prairiestijl wordt vaak een lossere manier van inplanten gehanteerd. In deze tuin van 1,5 ha. zult u geen hagen of tuinkamers aantreffen. Er wordt het principe van de overheenkijk- doorloop border toegepast. De tuin vormt een onderdeel van een groter geheel ‘De Coulisse’ genaamd. De moestuin, de tuin om het huis en een tweetal percelen weiland zijn daar de overige onderdelen van.

klik op de foto on de website van de Groene Gast te bezoeken

De Groene Gast

Tuin met kleinschalige kwekerij. Een aanrader voor iedereen die van rust en ruimte houdt. Over het terrein verspreid staan kunstwerken in relatie met het omringende landschap.

Een kwekerij van niet alledaagse tuinplanten en een heel gevarieerde(kijk) tuin van bijna 1 ha. De diverse plantenborders, groente- en kruidentuin, natuurlijke vijver en een boomgaard vormen een paradijs voor veel dieren en plantensoorten.

Het jarenlange natuurlijke beheer van de tuin werpt zichtbaar zijn vruchten af in de wilde weide: steeds meer orchideeën, koekoeksbloemen en andere natuurlijke planten zorgen in de vroege zomer voor een ouderwets kleuren- en geurenspektakel. Een prachtige tuin die alle zintuigen prikkelt en waar rust en ruimte uitnodigen om weer even op adem te komen.

De Jakobstuin in Jistrum. Klik op de foto om de website van de Coulisse/Jakobstuin te bezoeken
De Groene Gast. Klik op de foto om de website van de Groene Gast te bezoeken
Bloemendingetjes