Activiteiten & Actueel

Driedaagse excursie naar de Provincie Zeeland

Tuinenreis naar Zeeland (3-dagen)

Het heeft even wat voeten in de aarde gehad, maar het moment is nu dan toch gekomen dat wij onze meerdaagse reis kunnen aanbieden! Zoals u weet  zijn we lange tijd bezig geweest met de organisatie van een reis  naar Shropshire en later naar de Cote d’Azur, maar die pakten veel te duur uit. Toen we bijna het bijltje erbij neer wilden gooien, kwam informatie voorbij over een tuinen 2-daagse in Zeeland. Dit was de eye-opener die we net nodig hadden. We werden als reiscommissie wederom enthousiast en hebben alles op alles gezet om met dit gegeven een geweldige trip te gaan organiseren. En niet twee, maar drie dagen. Zeeland is uiteindelijk bijna buitenland,  een bestemming waar veel mensen niet zo gauw komen. De tuinen liggen niet ver uiteen zodat er minimale reistijd is en we  maximaal kunnen  genieten van de tuinen, diverse andere bezienswaardigheden en het vriendelijke landschap van Walcheren en Zuid-Beveland. Net als de vorige jaren hebben we ook nu geprobeerd om in de tuinen een mooie variatie aan te brengen. Op dag 1 en dag 3 bezoeken we er twee. Op dag 2 bezoeken we er drie, inclusief  een ‘kleintje’. Op deze manier overvoeren we niemand en hebben we tijd over om ook onze “culturele honger”  te stillen.

Hoe ziet het programma er uit?

Van vrijdag 28 t/m zondag 30 juni gaan we dus op reis naar het land van "ons ben zuunig". Op de heenweg leggen we aan bij Tielens & Tielens in Hoeven (NB). Vervolgens rijden we naar Ouwerkerk waar we een bezoek brengen aan het Watersnoodmuseum. ’s Middags rijden we door naar Nisse, waar we de tuin van Ria Lengton bezoeken. Ons hotel is het vier sterren Amadore Arneville Hotel in Middelburg, waar we dineren en overnachten.

De tweede dag starten we met een gedeelde groep in twee tuinen tegelijkertijd, en wisselen we halverwege. Het zijn ’t Ouwe Land (4000 m2) en De Doolman (1250 m2), beide in Heinkenszand. We gebruiken gezamenlijk de lunch in De Panhoeve in ’s Heer Arendskerke, waarna we aanleggen bij De Houtenhandsche Hof in Koudekerke. Om even van alle tuinen bij te komen, krijgen we vervolgens een stadsrondleiding in het mooie Middelburg. Hopende op zomerse omstandigheden, is er ook nog tijd om heerlijk van een terras te genieten. Misschien proeven we dan wel weer voorzichtig een Belgisch sfeertje. Diner wederom in het Amadore Hotel.

De laatste dag beginnen we wederom in Heinkenszand, ditmaal in de tuin van Peter van de Guchte. Deze nog jonge tuin van 3000 m2 is een ontwerp van Chris Ghyselen, die we nog kennen van de Belgie-reis. Vervolgens rijden we naar Yerseke, om kennis te maken met een typisch Zeeuws product, namelijk oesters en mosselen. We worden rondgeleid in de mosselputten. Aan het begin van de middag rijden we naar Heerle (NB), waar we ons laatste bezoek van de reis brengen aan de tuin en kwekerij van Laura Dingemans. Daar kunnen we ons hart nog ophalen met 7000 m2 tuin en plantenverkoop! Deze befaamde tuin is dit jaar voor het laatst geopend. Op weg naar huis maken we nog één onderbreking, namelijk voor ons afsluitend diner, bij het inmiddels beproefde restaurant De Boschwachter in Breda.

de Doolman
Houtenhandsche hof
Laura Dingemans

De reis bieden wij u aan voor € 350,- per persoon, op basis van verblijf in een 2-persoonskamer All-inclusive? Ja, echt waar! Zonder concessies te doen aan hotel, maaltijden en bezoekadressen. Op (bijna) alle adressen wordt ook de inwendige mens voorzien van koffie/thee, vaak met wat lekkers. Twee lunches zijn inbegrepen (dag 1 verzorgt u zelf een lunchpakketje) en drie diners. We zorgen er voor dat uw welzijn geen moment aan onze aandacht zal ontsnappen  (intensive care). Tevens zijn alle entrees inbegrepen.  Indien u een 1-persoonskamer wenst te boeken, is daarvoor de meerprijs € 60,-. Deze reis is nauwelijks duurder dan de reis naar Duitsland, ondanks het feit dat Nederland een stuk duurder is, vooral  qua hotelaccommodatie en  zeker in de topvakantietijd, eind juni, in Zeeland! We mogen wel stellen dat we de  andere slogan van het Zeeuws Meisje,  “geen cent te veel",  heel letterlijk hebben genomen.

Opens internal link in current windowAanmelding op deze site start op 1 maart 2019. De inschrijving staat tot en met 15 maart open voor leden uit het samenwerkingsverband Stedendriehoek. Dit zijn  de afdelingen Deventer, Zutphen, Apeldoorn en Veluwezoom. Na deze datum staat de inschrijving ook open voor andere afdelingen. Meldt u zich snel aan!

De reiscommissie.

Mosselputten
Ria Lengton
Tielens & Tielens

Korte omschrijving van de tuinen

Dankzij de geweldige medewerking van een Groei en Bloei bestuurslid uit Zeeland hebben we de volgende tuinpareltjes gevonden:

Tielens & Tielens- Hoeven (NB)

2,5 ha grote tuin van tuinarchitect die hier zijn eigen droomtuin heeft gecreëerd; formeel en parkachtig met enorme diversiteit aan planten. Wordt ook gebruikt als foto- en trouwlocatie. Landelijke tuinwinkel aanwezig met tuin- en decoratieartikelen.

Ria Lengton- Nisse

Tuin in centrum van Nisse, 3000 m2, formeel gedeelte met veel wintergroen. Doorkijk in landschap. Romantische hoekjes, verfijnde planten- en kleurcombinaties. Tuin is in BinnensteBuiten te zien geweest. Verkoop plantjes.

’t Ouwe Land- Heinkenszand

Deels landschapstuin, deels mooi samengestelde borders rondom een ovale vijver, en een groentetuin (jaarrond gebruikt). Totaal 4500 m2. Artikel in Buitenleven, juli 2018.

De Doolman- Heinkenszand

1250 m2 grote tuin, beplant in de sfeer van Piet Oudolf. In het maartnummer 2019 van G&B een mooie reportage over de talloze bollen in deze tuin. Groenten, kruiden, fruitkooi.

De Houtenhandsche Hof- Koudekerke

Tuin van 4500 m2 die in 1995 grotendeels is ontworpen door mevrouw Poley uit Nisse. Nieuwe gedeelten door Frans Geijsels (in Goede Aarde). Moestuin met bekende en onbekende groenten. Verkoop van plantjes en kunst.

Peter van de Guchte- Heinkenszand

Tuin van 3000 m2, nog jong en ontworpen door Chris Ghyselen. Grotendeels af, nu al meer dan de moeite waard.

Tuin van Laura Dingemans- Heerle (NB)

7000 m2, begonnen in 1997 met ontwerp van huidige tuin. Boomgaardje, grassentuin gecombineerd met rood-oranje beplanting, Purperen tuin (combinaties met grijzen). Diverse tuinkamers. Plantenverkoop.

't Ouwe Land

                           ***** Opens internal link in current windowAANMELDFORMULIER  (is vanaf 01 maart beschikbaar) *****

meer
klik op de foto om hem te vergroten.
17
Sep
Plumeria: een kostbaar bezit - Blik op de Tuin no. 919
11
Sep
TOMATENOOGST