Activiteiten & Actueel

Terugblik op de workshop “bloembollen in de mand”

Erica Hoogerbeets en ik zijn al in de zomer van 2018 begonnen met de voorbereidingen voor de workshop “Bloembollen in de mand” die werd gehouden op 27 oktober j.l. 

Het was een hele puzzel om het plaatje rond te krijgen, maar uiteindelijk lukt het om via de site van BDimkers chemievrij geteelde bloembollen te bestellen. Voor iedereen waren er 48 bollen beschikbaar.  De manden kochten we bij De Blaakhof in Eefde. De firma Gooiker  kon de viooltjes leveren en Hoveniersbedrijf “de Colm’’ verzorgde de kleikorrels en de aarde. In hun kassen mochten we het project verder gestalte geven. We werden gastvrij onthaald en voorzien van koffie en thee.  Het was een beetje fris. Maar de 30 deelnemers samen straalden voldoende warmte uit en toen de zon het glashuis ging beschijnen werd het er zelfs behaaglijk. Er moest soms even op elkaar gewacht worden bij de bevoorrading, maar er ontstonden gezellige en informatieve  gesprekken.

Er was voor iedereen een uitgebreide handleiding beschikbaar. Stap voor stap werd beschreven welke bollen op welke laag thuishoorden.  Maar voordat we daarmee aan de slag konden, werd de mand geprepareerd. Een paar gaatjes in het plastic om het overtollige water te laten ontsnappen. Een ruime laag kleikorrels en daarop de eerste aarde.  De meerbloemige narcissen en vroege tulp kregen hier een plekje.  Deze laag werd weer afgedekt met aarde waarna de twee middenlagen aan de beurt kwamen. Het witte tulpje, narcisjes en de grootbloemige krokus konden hier worden gepoot en afgedekt. Als laatste de bovenlaag bestaande uit  een grote variatie  aan bolletjes. Boerenkrokus, sneeuwroem, buishyacint en dubbelblauw druifje mag hier overwinteren onder een laagje aarde. In dit laatste laagje aarde was ook nog plaats voor een drietal viooltjes. Zodat iedereen met “een aangeklede” mand naar huis ging.

We kregen via de email nog enige informatie over de verzorging van de bollen. Alle deelnemers hebben deze inmiddels per mail ontvangen. In het kort komt het erop neer dat  de mand bij strenge vorst het beste vorstvrij kan worden weggezet.  Bij droog voorjaarsweer  hebben de bollen graag  twee keer per week  (regen)water. Na de bloei moet het loof rustig afsterven om de bollen kans te geven voeding uit het bladgroen op te nemen.  Daarna wordt het tijd om een lastige keuze te maken.  De bollen laten verwilderen, met de kleintjes lukt dat goed maar met de tulp en de narcis  is het resultaat onzeker, of op safe spelen en de bollen uit de mand halen en ze goed laten drogen en bewaren tot het najaar. Dan de tulp en de narcis een weekje in de koelkast en daarna kunnen ze in de volle grond of weer in de mand met verse aarde. Al met al een leerzaam proces.

Inmiddels is het 2019 en we zien al weer uit naar het voorjaar. We wachten met spanning op de resultaten van onze voorbereiding in de herfst. De eerste krokussen komen mogelijk al met hun kopjes boven de aarde.  Als de viooltjes dan in de weg zitten of zijn uitgebloeid kunnen deze voorzichtig afgeknipt worden.

Het voorjaar mag zich kleurrijk ontvouwen voor onze ogen, maar zeker ook voor de eerste bijen en hommels die uit hun winterslaap komen. Ze profiteren van onze inspanning en werken hard om onze vruchtbomen te bestuiven.

 

Jotine Sonder

meer


17
Aug
Bloemendingetjes
16
Aug
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915