Terugblik op de Ruilbeurs najaar 2018

Traditiegetrouw hadden we onlangs weer onze herfstruilbeurs en, zoals we het al bijna vanzelfsprekend vinden, verliep het evenement ook nu weer naar wens.

Het weer was perfect………………… was het weer wel perfect?

Het was in ieder geval belachelijk warm en bij veel mensen dringt zich de vraag op of we hier nog wel blij mee moeten zijn. Hopelijk was de temperatuur er wel de oorzaak van dat de opkomst wat minder leek dan op de voorgaande najaarsbeurzen. We misten diverse ’vaste klanten’, maar gelukkig waren er ook weer nieuwe gezichten en ook jongeren. Met jongeren bedoelt ondergetekende, zelf ernstig grijs en op de beurs ook deel uitmakend van bijna uitsluitend mensen met een hoog ‘grijsgehalte’, ook mensen van een jaar of veertig.

Onze anonieme sponsor van wie we alleen durven te verklappen dat hij Hein heet, had weer plantjes ingebracht, maar ook de aanvoer door de eigen leden was bijzonder goed. Het betrof planten die in de smaak vielen want na afloop van de beurs bleef er bijna niets achter. Een van de leden had zich de afgelopen zomer vooral toegelegd op het vermeerderen van planten d.m.v. zaaien. Deze leuke moeite gaf veel voldoening omdat de potten waarin ze verspeend waren gretig aftrek vonden. Het betrof o.a. een klein soort Verbascum, de Dianthus barbatus, in eenvoudig Nederlands duizendschoon geheten en de erotische Kniphofia rooperi, een grote cultivar uit de vuurpijlfamilie.

Voor al diegenen die Kniphofia' hebben meegenomen een dringend advies: zet de plant bij voorkeur pas in het voorjaar in de volle grond en laat hem de komende winter binnen overwinteren. Hebt u het plantje toch al gepoot, dek het dan, zodra het gaat vriezen, met een dikke laag blad af. De volwassen plant is wel redelijk winterhard, maar het is altijd raadzaam om het winter-groene blad bij strenge vorst samen te binden waardoor de plant zichzelf kan beschermen.

Als u zelf nog nooit gezaaid hebt, maar de bezigheid u wel aanspreekt, loop dan eens door de eigen tuin: u zult versteld staan van het aantal planten waarvan u nu nog zaad kunt winnen. Laat het zaad goed drogen en start in het voorjaar met zaaien. Het is wat omslachtiger, maar ook als u geen kas hebt, zijn er wel mogelijkheden. De vensterbanken (radiator dichtdraaien) bieden volop ruimte en waarschijnlijk zult u blij verrast zijn wanneer u ziet hoe snel de eerste groene puntjes te voorschijn komen; ontzettend leuk, het blijft verbazen.

Vindt u het leuk om de tuin mooier te maken met bijzondere planten, die moeilijk verkrijgbaar zijn en/of erg duur zijn, ga dan eens naar de site van Vreeken’s Zaden. U zult versteld staan van het assortiment en het is een heel leuke tijdspassering tijdens de komende donkere winterdagen. Ik vind het niet terecht dat dit extra aspect van onze hobby altijd gepresenteerd wordt als heel gemakkelijk: dat is het namelijk niet, vind ik. Het bestaat uit talloze, na elkaar te nemen stapjes, die op zich zelf niet moeilijk zijn, maar door een stapje niet of verkeerd te nemen, kan de hele exercitie mislukken. Ik vond en vind het nog steeds een proces van vallen en opstaan. Echter, ook hier baart oefening kunst. Laat u daarom bij een mislukking niet ontmoedigen. En als het dan wel lukt, dan zult u zien dat de oogst veel te groot is.

Gooi de overtollige plantjes niet weg, planten moeten we sowieso nooit weggooien, maar breng ze mee naar de voorjaarsruilbeurs in 2019.

Ton Blokvoort