Groentips & Groeninfo

De voorbeeldtuin van Groei & Bloei en groene tuinen

Bij zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen is de voorbeeldtuin van Groei & Bloei in volle ontwikkeling. In twee plantvakken van 5 x 5 m wordt dit najaar definitieve beplanting aangebracht. Op werkdagen kan men, via een wandelpad om de kwekerij, de tuin bezoeken. Op vrijdag is de kwekerij open om planten te kopen. Sinds de zomer is de voorbeeldtuin ingericht als tijdelijke tuin om te laten zien hoe men in korte tijd met éénjarigen en groente een aantrekkelijke tuin kan creëren. Bij de tuin is, met steun van ‘WIJ DEVENTER’ , een bankje geplaatst, dat is gemaakt door timmerlieden uit Diepenveen.

In een “schatkist” naast het bankje staat alle informatie over de tuin (zie foto).

De basis voor de definitieve beplanting is het zgn. Opens internal link in current window26 plantenplan van Groei & Bloei dat is geactualiseerd.

Op de website van Groei & Bloei is informatie geplaatst over dit project in de rubriek “groentips en groeninfo

De voorbeeldtuin is een proeftuin om onder meer bewoners van de nieuwe wijk Steenbrugge enthousiast te maken voor de aanleg van een groene voor- en achtertuin, d.w.z. zo min mogelijk steen en groene alternatieven voor schuttingen. Wij werken daarbij nauw samen met de gebiedsontwikkelaar van de wijk, BPD Ontwikkeling BV, met de gemeente Deventer en met de corporatie Ieder1. De groenleveranciers Kwekerij Het Nieuwe Veld en Gooiker in Diepenveen zijn ook bij dit project betrokken.

In theehuis ‘Bij van Bruggen’ (naast de nieuwe wijk) organiseert BPD, samen met Groei & Bloei, voorlichtingsavonden voor nieuwe bewoners. Voor 2018/2019 gaat het om 400 nieuwe woningen, gevolgd door een tweede fase van nog eens 400 woningen.

De eerste ervaringen zijn gemengd.

Bij de opgeleverde huurwoningen zijn de tuinen klein en is het animo om met schuttingen de privacy te regelen groot. Met een tegelpad naar de schuur, de wens om het terras iets te vergroten en een stukje grasveld als speelruimte voor de kinderen, blijft er slechts beperkt ruimte voor beplanting over. Groei & Bloei probeert met voorbeeldtuintjes en praktische tips (zie ook op de website) de broodnodige kennis over groene tuinen te vergroten.

De oplevering van woningen van eigenaren-bewoners zit iets later in de tijd en de eerste signalen wijzen op meer animo voor groene tuinen. Groei & Bloei biedt ook faciliteiten door contact met hoveniers te vergemakkelijken (spreekuren, subsidie). Zo wordt met vereende krachten gewerkt aan een ‘groene wijk Steenbrugge’ met groene tuinen.

Jan Weggemans

Opens internal link in current windowTerug naar het begin

Opens internal link in current windowTerug naar het Verslag

meer
Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld. Klik op de foto om de website te bezoeken
18
Apr
Zaaien 2019
17
Apr
zomertijd