LANGER BLOEI IN DE TUIN,

verslag van de lezing door Marcel Batist

Wilt u tot het gaat vriezen een tuin hebben die er weelderig en kleurig uitziet? Dat is heel goed mogelijk, hoorden we van Marcel Batist. En we zagen het ook, door de prachtige foto’s van de 112 planten die hij ons liet zien. De meeste opnamen waren gemaakt in zijn tuin van twee keer 5x10 meter.

Hoe krijg je langer bloei in de tuin? Door planten te toppen en terug te knippen, voortdurend zaaddozen en vruchtbeginselen te verwijderen, laatbloeiende planten, bollen en knollen te poten en ook door het gebruiken van éénjarigen, (matig) winterharde klimplanten en kuipplanten.

Over al deze mogelijkheden kregen we interessante adviezen. Door het gedeeltelijk toppen van de takken van Hydrangea paniculata en Buddleja gaan er zijscheuten groeien, waardoor de bloei gespreid wordt en langer aanhoudt. Dat gaat ook op voor Phloxen en Sedums wanneer je een deel ervan rond 1 juni gedeeltelijk terug knipt op zo’n 30 cm. En ook het voor de langste dag toppen van Eupatorium en Tricyrtis geeft dat resultaat.

De meeste geraniums knappen op als de plant na de eerste bloei stevig wordt teruggeknipt Ook Vrouwenmantel en Zeeuws knoopje krijgen fris blad en meestal een tweede bloei na het afknippen van blad en oude bloeistengels.

Wanneer in een vroeg stadium zaaddozen en vruchtbeginselen  uit planten geknipt worden blijven deze bloeien, omdat het sein voor het volbracht zijn van de taak van dat jaar, nl. het vormen van zaad, nog niet afgegeven is. Zo kan ook de bloei van de Buddleja verlengd worden.

Marcel Batist heeft ons opnamen van 45 éénjarigen laten zien; op de plantenlijst die wij kregen staan adviezen over zaaien, stekken en gebruik in de tuin. Siertabak is een lichtkiemer, leerden we en amarant en zinnia’s hebben daarvoor warmte nodig.

Klimplanten nemen niet veel ruimte in de breedte in, maar kunnen ons wel een verticaal  kleurspektakel geven en een groene struik of boom opfleuren. Mandevilla bloeit tot het begint te vriezen.  Stekken kunnen binnen overwinteren en bieden dan de volgende zomer weer een kleurige aanblik.

Met knollen en bollen kunnen we niet alleen vroeg in de lente genieten van bloemen, maar ook in de zomer. Dahlia’s en knolbegonia’s bloeien tot de eerste vorst. Ook de gewone begonia bloeit tot het gaat vriezen. Schaduw en droogte deren deze plant niet. Zomerbollen zoals dahlia’s en canna’s moeten binnen overwinteren en onze spreker doet dat ook met zijn Eucomis bollen. Zijn geliefde kuipplanten overwinteren binnen of, goed ingepakt, beschut in een koude kas.

We kregen door alle schitterende beelden en informatie inspiratie om met nog meer plezier en resultaat in onze tuin bezig te zijn, meer te durven, en te experimenteren met zaaien, stekken en terug knippen van planten. Veel informatie is te vinden op: www.zaaisite.nl, www.vreeken.nl, www.plantenencyclopedie.nl, hoorden we tot slot van Marcel Batist.

Inke Mensink

klik op het logo om de website van de adverteerder te bezoeken

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915