Verslag van de lezing 'Planten combineren' op 8 maart 2018 door Modeste Herwig

foto modesteherwig.eu

Modeste Herwig nam ons in haar lezing mee op reis door vele tuinen in Europa en daarbuiten. In de loop van de tijd volgden in Europa verschillende beplantingsstijlen elkaar op. Ook sterk van elkaar verschillende tuinen van belangrijke Nederlandse ontwerpers met inspirerende plantencombinaties kregen we te zien.

“De beplanting van de tuin heeft verschillende functies”, aldus Modeste Herwig.

“Bomen, heesters en hagen bepalen het hele jaar door de structuur van de tuin. Seizoens-beplanting heeft een tijdelijke waarde, maar zorgt voor afwisseling en beweging. Bodembedekkers en gras vormen de basis van de tuin”.

Bij het ontwerpen van een beplanting is het handig om het volgende stappenplan aan te houden, leerden we:

Maak allereerst een plattegrond van de tuin of een gedeelte daarvan. Bepaal hoeveel licht de planten krijgen en houd bij de keuze van planten rekening met de samenstelling van de grond, dus geen zuur minnende planten op een kalkrijke bodem etc. Stel dan vast in welke tijd je wilt dat er planten bloeien, bepaal de kleuren die je wilt gebruiken en de sfeer die je wilt dat je tuin uitstraalt. Maak daarna een beplantingskeuze voor je ontwerp en let daarbij niet alleen op de kleur van bloemen, maar ook op die van het blad, de habitus (hele groeiwijze), hoogteverschillen en het winterbeeld. Ongeveer de helft van het jaar zijn de meeste bomen en planten bladloos, dus zorg ook voor voldoende (1/3) wintergroene bomen, struiken en planten.

klik op de foto als u de website van Modeste Herwig wilt bezoeken

Als je grotere groepen van dezelfde beplanting bij elkaar zet, krijgt de tuin een formelere uitstraling. Kleinere groepen ogen natuurlijker. “In een beplantingsgroep oogt het mooi als de habitus van de plantenmix een afwisseling laat zien van veel structuur bepalende planten, wat vulplanten en weinig strooiplanten”. Als voorbeeld hiervan zagen we een groep éénjarigen: Salvia voor structuur, Ageratum als vulplant en Crocosmia hier en daar tussendoor gestrooid. “Vergeet de planten niet die al voor of na de bloei interessant zijn om te zien, want de meesten bloeien maar kort”, hoorden we.

Herhaling van plantengroepen zorgt voor rust in de tuin.

Kleur en vorm van planten kunnen, afhankelijk van je smaak, gekozen worden om hun harmonie of contrast. Planten in hetzelfde kleurengamma of met vergelijkbare blad of bloemvormen zorgen voor rust. Contrasterende kleuren en vormen zorgen voor spanning in de tuin maar ook voor een wat onrustiger beeld.

Zowel van tuinen in één kleurengamma als van tuinen met beplanting in sterk contrasterende kleuren en vormen zagen we veel inspirerende voorbeelden. En ook van de prairietuin, een manier van tuin beplanten die in opkomst is. Daarnaast boden de tuinen van Great Dixter, die onze inleidster beschreef als de Hoge School van de seizoensbeplanting, haar eigen tuin en die van haar vader stof tot nadenken en zelf experimenteren.

Inke Mensink

klik op het logo om de website van de adverteerder te bezoeken

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER