de Levende tuin

Verslag van de lezing door Freek Schepers op 19 februari 2018

“Een levende tuin is goed voor de gezondheid van mens en dier”, vertelde Freek Schepers ons. Helaas is niet iedereen zich daar voldoende van bewust, er zijn nogal wat tuinen met veel bestrating. Te veel, vinden veel hoveniers en waterschappen. Het riool wordt bij hevige regen-buien regelmatig overbelast. Tijd dus om hier wat aan te doen. Zo’n vijf jaar geleden is er vanuit de VHG, Vereniging van hoveniers en groenvoorzieners, een beweging op gang gekomen, “De Levende Tuin” genaamd, om groenere tuinen te krijgen en de biodiversiteit te bevorderen.

Een groene tuin is niet alleen en zegen voor mensen en dieren, maar ook voor onze porte-monnee. Want goed aangelegde beplanting kan tot energiebesparing leiden, in een groene omgeving komt minder criminaliteit voor en de waarde van de woning stijgt.

En dan heeft een groene tuin ook nog eens allerlei andere plezierige effecten. Zo’n tuin biedt verkoeling, want goed groen dempt de temperatuurstijging en het is heerlijk rusten in de schaduw van je boom. Groen verbetert ook de luchtkwaliteit en zorgt voor minder wateroverlast na hevige buien. We hoorden dat een grote oude kastanjeboom 8.000 liter water verdampt per jaar en ook veel fijnstof filtert uit de lucht.

In een groene tuin is altijd wat te zien en te beleven en het kan je een vakantiegevoel geven.

Zorg voor de bodem is de eerste belangrijke stap om een mooie tuin te krijgen met gezonde beplanting. Het wemelt van leven in de – gezonde - grond. Bacteriën, schimmels, insecten en allerlei soorten wormen zorgen ervoor dat planten voedingsstoffen op kunnen nemen. Het is belangrijk dat de grond bedekt is. Laat blad en plantenresten liggen, zorg voor een aaneengesloten beplanting of dek de grond af met organisch materiaal dat er aantrekkelijk uitziet en voedingstoffen levert. En gebruik vooral geen kunstmest, werd ons verteld, dat verslechtert de bodem op lange termijn.

Bloemen, planten en bomen zorgen voor insecten, insecten voor vogels en vogels weer voor andere dieren. Let bij het kiezen van beplanting op of bloemen nectar en stuifmeel leveren en zaden en vruchten. Zorg voor beschutting en nestgelegenheid, dan komt er steeds meer leven in de tuin. Ook water draagt daaraan bij. Het hoeft niet meteen een grote vijver te zijn. Een drinkbakje met water voor vogels en insecten of een aantrekkelijk beplante waterbak brengt ook al meer levendigheid.

In een grasveld kan regenwater makkelijker in de bodem weg zakken. En je hoeft niet speurend naar onkruid het gazon te bekijken, de klaver die je er niet vindt passen helpt nou juist om verontreinigde stoffen te neutraliseren, bindt stikstof en zorgt daarmee voor gratis bemesting.

Wil je wat veranderen in de tuin, kijk dan naar wat je al aantrekkelijk vindt, ga dat versterken en verander geleidelijk aan de zaken die je minder aantrekkelijk vindt. Dan ontwikkelt je tuin zich op natuurlijke wijze. De juiste plant op de juiste plaats zetten, rekening houden met de bodemgesteldheid dus en planten met een zelfde groeikracht bij elkaar zetten, helpt ook om een gezonde en onderhoudsvrien-delijke tuin te krijgen.

Inke Mensink

Klik op een foto om deze vergroot te zien

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER