Verslag van de lezing Noorderlicht door Lia Kok en Ben van Bokhoven, 16 januari 2018

Noorderlicht

Een fascinatie voor licht, ruimte en ruige natuur brengt Lia Kok en Ben van Bokhoven elk jaar naar het verre Noorden van Europa. Met veel geduld en volharding trotseren zij daar de barre weers-omstandigheden om foto’s te maken van de leefomstandigheden van mens en dier, van wol-kenpartijen en met name ook van het noorderlicht.

Overdag worden in het prachtige landschap de beste plekken uitgezocht en gemarkeerd van waaruit ’s nachts het noorderlicht gefotografeerd kan worden. De prachtige beelden in allerlei tinten groen van de grillige bewegende wolkenformaties boven het fraaie landschap, die wij te zien kregen, zijn niet in woorden te vangen.

Tot onze verbazing hoorden wij dat ook in Nederland en op vele andere plaatsen zoals bv. Italië het noorderlicht op bepaalde momenten te zien is, maar niet in de verwachte groene vorm, maar als een rode straling. Eeuwen geleden werd dit verschijnsel, dat ook door Galileo Galilei bestudeerd werd, al vastgelegd op schilderijen. Eerst als brand verschijnsel geschilderd, enige jaren later als een onverklaarbare rode lucht. De grote geleerde wilde dit wondere verschijnsel doorgronden en bracht heel wat uren door, turend naar de hemel. Deze vele uren studie van de zon zonder oog bescherming, veroorzaakte blindheid bij hem.

Op internet is veel informatie te vinden over het verschijnsel poollicht, dat ontstaat door zonnewind. De activiteit op het oppervlak van de zon varieert wat sterkte betreft in een cyclus van 11 jaar; 5 jaar sterker wordend, 6 jaar afnemend. En al eeuwen wordt die zonnevlekken-cyclus steeds korter.

Ook in het hoge noorden van Europa zijn de gevolgen van de opwarming van de aarde te merken. In de lente dooit de sneeuw door de oplopende temperaturen. Als het daarna weer vriest is het voor de rendieren niet meer mogelijk om bij hun voedsel te komen. Alleen de rulle sneeuw kunnen ze met hun hoeven wegschrapen. Ze worden daarom gevangen en naar plekken gevoerd waar ze bijgevoerd kunnen worden. Zowel voor mens als dier een ingrijpende gebeurtenis.

In de winter zijn spectaculaire ijsfonteinen te zien en veel andere fraaie sneeuw- en ijsformaties. Om planten, bomen en struiken te bekijken in Zweden en Noorwegen is de herfst de mooiste periode. Gedrongen planten, kromgegroeide bomen, bladeren in prachtige herfstkleuren en daarboven vele vogels zijn dan te zien.

Niet alleen dieren en planten, ook mensen passen zich aan om de lange winters in het noorden goed te doorstaan. De huizen zijn zo gebouwd dat ze niet kunnen instorten door de droge sneeuwlast, er is een speciaal soort stepslee ontwikkeld voor vervoer van mensen en vracht, die ook bruikbaar is als steun, voor mensen die niet zo goed ter been zijn.

Een veel gebruikt voedingsmiddel is de lang houdbare stokvis. Vikingen droogden al vis, waarvan kop en ingewanden verwijderd waren, in de wind om in de lange wintermaanden voldoende voedsel te hebben en nu gebeurt dat nog steeds.

Ook in Deventer was deze stokvis in vroeger tijden een veel gegeten gerecht en nu verwijst de carnavals naam “Stokvissengat” naar deze gewoonte.

Inke Mensink

klik op het logo om de website van de adverteerder te bezoeken

Bloemendingetjes
Frankrijk vakantieland - Blik op de tuin no. 915