Verslag van de lezing door Ab Vreeman op 22-11-2017

Geneeskrachtige planten

De kennis dat de natuur heilzame krachten bezit is al bijna zo oud als de mensheid, vertelde Ab Vreeman ons. Kennis van geneeskrachtige planten werd en wordt van generatie op generatie doorgegeven.

Er zijn al kruidenresten gevonden bij haardplaatsen van mensen uit de ijzertijden en er zijn vele oude schriftelijke bronnen met kruideninformatie. Zo staan op Mesopotamische kleitabletten van 5000 jaar voor Christus bijvoorbeeld recepten voor het gebruik van uien en knoflook om lijden te verlichten. Een Chinese keizer liet 3500 jaar geleden systematisch onderzoek doen naar het effect van kruiden en gaf de opdracht de bevindingen daarover schriftelijk vast te leggen. Zulk onderzoek en het vastleggen daarvan is in China tot op heden doorgegaan. Ook op Egyptische papyrusrollen (3000 jaar voor Christus) is informatie te vinden over kruiden, in de vorm van regels voor de teelt en het gebruik van kruiden. Vanaf 800 voor Christus heeft zich in India de Ayurvedische geneeskunde ontwikkeld.

De Griek Hippocrates formuleerde voorschriften, geboden en de af te leggen eed voor artsen, die nog steeds gebruikt worden. De eerste aanzet tot de geneeskundige wetenschap ontstaat bij de Romeinen. In de vroege Middeleeuwen werden bij de kloosters kruidentuinen aangelegd. Hoe die eruitzagen kunnen we ervaren in de Clusius-tuin van de Leidse Hortus. In die tijd ontstonden ook de eerste medische faculteiten. De uitvinding van de boekdrukkunst bevorderde, mede door het drukken van kruidengidsen, verspreiding van kennis, waaronder die van de geneeskrachtige werking van kruiden.

“Zonder hennepteelt geen ontdekkingsreizen en geen V.O.C.” vertelde onze inleider. Bij elke boerderij was wel een hennepveldje. De vezels van de plant werden gebruikt om touw van te maken, zeildoek en kleding en nog veel meer. In bijna alle culturen wordt de plant verbouwd en gebruikt, er worden 964 verschillende producten van gemaakt. Door de ontdekkingsreizen naar andere continenten kwamen ook kruiden en kennis van die volken naar Europa toe.

Clusiustuin te Leiden (klik op de foto om te vergroten)

In onze tuinen staan, misschien zonder dat we het weten, talrijke planten die niet alleen mooi zijn om te zien, maar die ook een geneeskrachtige werking hebben. Hierover vertelde Ab Vreeman, die als natuurgeneeskundig therapeut werkt, ons in het tweede deel van zijn lezing. In de natuurgeneeskunde (fytotherapie) worden ziekten en kwalen behandeld door werkzame plantdelen te gebruiken zonder verdere toevoegingen. Zo dient er gewerkt te worden met gestandaardiseerde hoeveelheden van de stoffen, er worden eisen gesteld aan kweek, oogst en verwerking van de gebruikte kruiden en de gebruikt plantdelen moeten in water, alcohol of glycerine oplosbaar zijn. De kruidenwetenschap is nog volop in ontwikkeling. Zo wordt er chemisch onderzoek gedaan naar de werkzame delen van planten. Nederland was daarbij voorloper in de vorm van het bedrijf van de firma Brocades in Meppel.

Kruiden met een heilzame werking op het gebied van maag/darm, lever en gal, het bewegingsapparaat, blaas en nier, hart en bloedvaten, de stofwisseling en de huid werden besproken aan de hand van mooie opnamen. In de gids “Fytotherapie, praktische kruiden-en plantengids” staat een uitgebreid overzicht hiervan. En wat staan er veel van deze nuttige en mooie planten in onze tuin.

Inke Mensink

klik op het logo om de website van de adverteerder te bezoeken

Bunga Raya - Blik op de Tuin no. 863
In het Brabantse land - Blik op de Tuin no. 862