Kuipplanten de winter door

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.
door Cor Koppert die geplaatst wordt in de Deventer Post

Het is bijna half oktober waarna de kans op nachtvorst toeneemt. Tijd dus voor een paar tips voor bescherming van uw kuipplanten. Bijna iedereen heeft wel een of meer kuipplanten op het terras of balkon.  Vaak gaat het om kwetsbare planten die onze “normale” winters in de volle grond niet zouden doorstaan. Wilt u deze planten gedurende de winter overhouden, zullen ze dus op enig moment vorstvrij opgeslagen moeten worden. Wanneer breekt dat moment aan? Welnu, het algemene advies is om hier zo lang mogelijk mee te wachten, dit maakt de planten weerbaarder. Sommige planten, zoals de bladhoudende Agapanthus, verdragen zelfs nog wel een paar graden nachtvorst. Plaatst u uw kuipplanten tegen een gevel op het zuiden, kunt u ze ook nog wel met een graadje vorst buiten laten. Voor hangpotten geldt uiteraard het zelfde. Waarbij aangetekend dat jonge planten gevoeliger zijn dan wat oudere planten.

Geef planten vanaf nu geen voeding meer om ze gedurende de winter rust te gunnen. Daarnaast moet u terughoudend zijn met water geven. Het is zelfs belangrijk dat planten niet met een natte potkluit binnen gehaald worden. Dit vergroot de kans op rotting van de wortels. Als het kan, is het raadzaam ze voor het binnen halen enige tijd beschutting te geven. Hebt u geen gelegenheid uw kuip- of hangplanten binnen op te slaan, kunt u er voor kiezen ze in te pakken. Hiervoor zijn speciale hoezen te koop of u kunt ze omhullen met noppenfolie. Wel zorgen dat er een opening blijft voor voldoende beluchting.

De meeste planten overwinteren het liefst bij een temperatuur tussen de 5 en 12 graden Celsius, hoewel er ook uitzonderingen zijn.

Op de site van de kuipplantenvereniging, www.kuipplantenvereniging.nl/ kunt u hierover meer informatie vinden. Bladhoudende planten staan graag in het licht, terwijl de bladverliezende, bijvoorbeeld knolgewassen, in het donker kunnen worden opgeslagen.

Tenslotte nog een advies aangaande uw kostbare terracotta potten, ook deze verdragen, afhankelijk van de afwerking, weinig vorst en vereisen dus een droge opslag. Op die manier kunt u er ook een volgend jaar weer plezier aan beleven.

Voor uw vragen of reacties: info(at)deventer.groei.nl.

Kruiden en appelmoes - Blik op de Tuin 884
Vergeten smaakmakers en paradijskorrels (Blik op de Tuin - 884)