Diversen

Ziekten en plagen

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.
door Cor Koppert

Afgelopen zaterdag behandelden we dit thema tijdens onze moestuincursus. Dit is een cursus die Groei & Bloei Deventer dit jaar voor de eerste keer houdt om (toekomstige) moestuiniers met tips en ervaring op weg te helpen naar een succesvolle oogst. Elke maand bij de Ulebelt een uurtje theorie en daarna de praktijk op een circa 10m2 stukje grond. Gedurende het seizoen worden op dit kleine stukje zo’n 15 groentesoorten gekweekt. Nu het september is, hebben de cursisten, zo’n 8 in getal, inmiddels al de nodige ervaring opgedaan en die werd afgelopen zaterdag met elkaar gedeeld. Dit keer dus over ziekten en plagen.

Laat ik voorop stellen dat planten net mensen zijn die als ze gezond leven minder vatbaar zijn voor ziekten en plagen. Eerste voorwaarde bij planten is een goede bodemstructuur, die voldoende vocht kan vasthouden en die voldoende voedingsstoffen bevat. Uitdrogen is funest. Daarnaast is de juiste hoeveelheid licht en lucht belangrijk. Lucht voor de wortels, dus na een plensbui even de bovenlaag losmaken. Dit vermindert overigens ook de kans op schimmelen of rotten van plantendelen in contact met het grondoppervlak.

Geef jonge planten de ruimte (wieden en uitdunnen) om zich goed te kunnen ontwikkelen. Planten met een groeistoornis zijn het meest vatbaar voor ziekten zoals meeldauw. Dit geldt voor zowel de moestuin als de siertuin.

Veel plaagdieren houden van sappige gewassen. Zo zijn sommige vogels gek op kiemplantjes, kool en peulvruchten. Ook slakken lusten er pap van. Naast deze twee zijn het vooral luizen en rupsen die de tuinier dwars kunnen zitten. Luizen kennen gelukkig veel natuurlijke vijanden, dus als de plaag te overzien is, is soms wat geduld de beste bestrijding. Dan ontstaat immers een natuurlijke balans in de tuin. Een enkele keer kan een plant je ontvallen vanwege een emelt, de larve van de langpootmug. Deze knaagt zich door de hals van bijvoorbeeld een slaplant, waardoor deze inzakt. Even zoeken levert veelal op enige diepte de boosdoener op, waardoor verdere schade voorkomen kan worden.  

Ervaringen toonden zaterdag aan dat er bij de juiste voorzorg  en maatregelen zelfs van een klein stukje grond ruim geoogst kan worden.  

 

Voor reacties of vragen info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)