Diversen

Nazomeren

Column van Groei&Bloei Deventer e.o.
door Cor Koppert

Is bij u de tuin ook over haar hoogtepunt heen? Veel vaste planten zijn of zijn bijna uitgebloeid en verliezen daarmee hun aantrekkingskracht. Door de uigebloeide bloemen te verwijderen, kun je bij een aantal nog wat nabloei stimuleren. Bepaalde soorten salvia’s, spirea, lavendel en penstemon zijn hier goede voorbeelden van. Hebt u dahlia’s, chrysanten of eenjarigen in de tuin (of pot), dan kunt u hun bloei verlengen door regelmatig de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Datzelfde geldt overigens ook voor de struikroos. Bij lathyrus kunt u het beste zoveel mogelijk bloeiende bloemen plukken; ze geuren in het algemeen heel aangenaam en doen het goed op de vaas. Met dit soort maatregelen houdt u langer kleur in de tuin of op het balkon en verlengt zo het zomer gevoel.

In het geval u rozen bezit die maar eenmalig gebloeid hebben, kunt u deze het beste nu snoeien, dan vormen ze nog nieuwe scheuten die voor de winter voldoende kunnen afharden.

Het is nu ook nog een goede tijd om te stekken bijvoorbeeld geranium (pelargonium), maar ook van lavendel. Neem daarvoor wel een takje zonder bloemknop en verwijder een deel van het blad.

Met bemesten moet u nu voorzichtig zijn, vooral met stikstof (N) houdende mest. Dit stimuleert de vorming van sappige scheuten die niet alleen aantrekkelijk zijn voor luizen, maar ook de gevoeligheid voor vorstschade vergroten.

Deze periode is bij uitstek geschikt voor onderhoud aan uw gazon. U kunt nu nog verticuteren en doorzaaien. Door de hoge bodemtemperatuur zal het zaad snel kiemen en is de grasmat voor de winter weer mooi dicht. Is er veel op de grasmat gelopen, is het aan te bevelen om deze te beluchten. Dit kan onder meer met de greep, maar er is ook speciaal gereedschap voor in de handel.

Mocht u last hebben van engerlingen in uw gazon, dan verwijs ik u voor behandeling daarvan naar onze website Opens internal link in current windowwww.deventer.groei.nl/wat te doen tegen engerlingen. Doordat engerlingen zich deze maanden tegoed doen aan de wortels van uw gras, komen graszoden los te liggen en sterven af. Vogels die op de engerlingen afkomen kunnen de schade nog verergeren.

Intussen bespeur ik al wat herfstkleur in mijn tuin….

Voor reacties of vragen info(at)deventer.groei.nl

meer
17
Jun
Code rood: slakken
13
Jun
Verliefd op Jan van Leeuwen - Blik op de Tuin(906)