Activiteiten & Actueel

Gladiolenfestijn 12 & 13 / 19 & 20 augustus in Laag Soeren

Challagladiolen houdt ook dit jaar weer haar gladiolenfestival maar wil het ditmaal uitbreiden met kinderactiviteiten. Kinderen zijn immers de toekomst en het zou mooi zijn als zij onze groene kennis en natuurhobby's mee zouden nemen naar de tijd die voor hen ligt, interesse in planten en insecten krijgen, waardering voor oude ambachten die het verdienen niet verloren te gaan, en inzicht krijgen in het belang van natuur en milieu. Daar willen wij graag een steentje aan bijdragen.

Programma:

zaterdag 12 augustus:
13.30 - 14.30:
dialezing over cultuur en planten in Iran, door Harry Jans.
Doorlopend
: Bezoek de kas en bekijk de getekende bloemenwereld van Henri van Nuenen.
 

Zondag 13 augustus:
11.00-12.00 uur:
de imker vertelt over het wondere leven van de bij. Mogelijkheid voor kinderen tot het maken van een waskaars.
12.00-13.00 uur: lezing over het interessante verschijnsel van graancirkels, door Pita Bovee-Meijn.
13.30-14.30 uur: Romke van de Kaa gaat o.a. aan de slag met moordlustige exoten en planten met een kort lontje. Speciaal voor kinderen maar iedereen is welkom.
14.30 uur: Groei & Bloei Veluwezoom gaat onder leiding van Ali en Marjo met kinderen fantasierijk knutselen met bloemen.
Doorlopend: Jaap Duijs met een bijzondere collectie zomerbolgewasjes.

Zaterdag 19 augustus:
13.30-14.00 uur: dialezing over botanisch Lesotho, door Marry Reinink.
Doorlopend: bezoek de kas en bekijk de getekende bloemenwereld van Henri van Nuenen.

Zondag 20 augustus:
12.00-13.00 uur: dialezing over Patagonië, door Ger van den Beuken.
13.30-14.30 uur: Romke van de Kaa gaat o.a. aan de slag met moordlustige exoten en planten met een kort lontje. Voor jong en oud.
14.30 uur: Groei & Bloei Veluwezoom gaat onder leidng van Ali en Marjo met kinderen fantasierijk knutselen met bloemen.
Doorlopend: de gespecialiseerde kwekerij De Hessenhof met bijzondere planten.

Overige: de theetuin is alle dagen geopend, bezoekers mogen zelf gladiolen plukken en boeketten samenstellen. Nieuw: er is ook een pluktuin met diverse bloemensoorten. Voor belangstellenden worden er rondleidingen gehouden door het gladiolenveld.
De bloemwerken voor deze weekends worden vervaardigd door Jeanet Klein Leugenmors.

Introductie:

Tekenen in de kas:
Tijdens de gladiolendagen gaat grafisch kunstenaar Henri van Nuenen bloemen tekenen in de kas. Hij gebruikt daarvoor bloemen van kwekerij de Hessenhof. Henri tekent vooral het karakter en de monumentale kracht van bloemen. Met het tekenen op locatie bouwt hij voort op een eeuwenoude traditie van het weergeven van bloemen en planten. Het gaat hem niet zozeer om een gedetailleerde realistische weergave maar om een eigenzinnige vertaling van de bloem. In eerder kunstprojecten van Henri van Nuenen speelde de gladiool een hoofdrol. Zo ook in zijn bijzondere collectie stoffen met monumentale gladiolen.
Meer: Opens external link in new windowwww.henrivannuenen.nl

Imkerij:
Speciaal voor de kinderen wordt er iets leuks, creatiefs en educatiefs georganiseerd rondom het thema bijen. Zo worden van echte bijenwas kaarsjes gerold of kaarsjes gegoten in de vorm van een kikker, zon, bijenkorfje, dolfijntje enz. Het is niet ingewikkeld, alle kinderen kunnen het en ouders worden ook van harte uitgenodigd deel te nemen.
Aan de hand van verschillende imkermaterialen zal van alles verteld worden over de prachtige hobby bijen houden. Verteld wordt over o.a. honingraat en bijenwas. Hoe ziet de bijenkas er vanbinnen uit en hoe "werkt" een bijenvolk. Eventueel kan, onder leiding van een imker, een kijkje genomen worden bij de bijenkasten. Voor de liefhebbers wordt uiteraard honing verkocht.

Bijzondere bloembollen:
De kwekerij van Jaap Duijs in Otterlo is een liefhebbersbedrijf zoals zij zelf laten weten: "wij houden van planten en bloemen". Bollen, knollen en wortelstokken worden in potten opgekweekt tot mooie planten. Ook legt men zich toe op snijbloemen, boeketten en kuipplanten. Op de kraam liggen allerlei leuke zomerbolgewasjes te wachten op kopers. 
Meer: Opens external link in new windowwww.jaapbol.nl

Kwekerij de Hessenhof:
Goede wijn behoeft geen krans. Dit geldt zeker voor kwekerij de Hessenhof in Ede. Deze mooie kwekerij trekt mensen uit binnen- en buitenland vanwege het prachtige sortiment. Op de kraam zal daar een klein deel van te koop zijn voor de liefhebbers. 
Meer: Opens external link in new windowwww.hessenhof.nl

Klik op de poster om de website van Challa Gladiolen te bezoeken
meer
klik ^^ om naar de agenda te gaan.
klik op de advertentie om naar de website van Kwekerij Het Nieuwe Veld te gaan

Voordelen voor leden

  • Prachtig maandblad
  • Lezingen zijn gratis - niet-leden betalen € 4
  • Plantenruilbeurzen zijn exclusief voor de leden
  • Cursussen en workshops beduidend goedkoper dan voor niet-leden
  • Exclusief voor de leden: lid worden van één van onze tuinclubs
21
Aug
Gloriosa
21
Aug
Beeldig in het groen