Open Tuinen fiets- en autoroute aan de andere kant van de IJssel

klik op de foto om te vergroten

Salland is mooi, kent vele mooie tuinen, maar wij wilden op 17 juni graag aan “de overkant “kijken.

Met de fietsen op het pontje naar de Worp, het gaf meteen  een vakantiegevoel,  de zon scheen ,  we kregen iets lekkers  mee bij het startpunt  in het Worpplantsoen en de koffie hadden we  in de fietstas. Kortom we gingen “de dag plukken”.

In het oudste openbare wandelplaats van Nederland De Worp in Engelse landschapstijl, waren meer mensen actief, dat was  leuk om te zien van Yoga, vechtsporten en   een barbecue aan het eind van de dag

Het vakantiegevoel bleef de hele dag,  ons tempo lag hoog,  dat kwam niet door ons, maar door de elektrische fiets. In de tuinen gingen we “slow down”.

Alle tuineigenaren vertelden graag over hun tuin, de liefde voor hun tuin was duidelijk. Maar ook de gastvrijheid.

We fietsten door de authentieke buurtschap Steenenkamer, in de Middeleeuwen bedoeld als bakstenengebouw, een veilige plek voor de opslag van de oogst. Nu zag je nog steeds dat het een tuinbouwgebied was. Hier passeerden we meteen de grens tussen Overijssel en Gelderland.

Het was prachtig om de tuinen te bekijken, maar als je een huis zocht was deze route ook uitermate geschikt. We zagen opknappertjes bij de Steenenkamer tot een perceel op het nu bloeiende “Landgoed Nieuw Bellinkhof”.

In de Bongerdstraat kwamen we bij de tuin van de familie Scholten. Een tuin, waar de natuur (beperkt, haar gang mag gaan.  De tuinliefhebbers zijn imkers en ze hebben hun tuin ingericht voor de bij. De walnoten lagen klaar om te eten en als je tussen de planten keek, werd je steeds verrast door kleine kunstwerkjes.

Op Landgoed Nieuw Belinkhof genoten we van de bloemrijke natuurweide, bos en de lanen. En hebben we gefantaseerd waar we een droomhuis zou bouwen.

We fietsten door naar Bloemisterij van Brummelen, daar moesten we natuurlijk naar toe omdat binnen twee weken de bloemisterij de deuren zou sluiten.

Hier zag je veel andere planten dan gewoonlijk, uit allerlei gebieden van de wereld. Mijnheer van Brummelen vertelde graag over deze planten. We hebben hem niet zonder vrouwelijke bezoekers zien lopen in de tijd dat wij daar waren. Ook aan ons werd tijd besteed en hij heeft ons verteld dat hij niet met pensioen gaat, maar andere plannen heeft. Dit kunnen wij nog niet openbaar maken.

We fietsten verder naar “ Landgoed Klein Noordwijk”, waar we een tijdje terug nog voor een prachtig concert in het koetshuis waren geweest. Nu was er een expositie van beelden in het Coulisselandschap met hagen en Rododendrons.

Bij restaurant Bosgoed was het goed toeven op het terras en  Groei en bloei stond daar met een kraampje.

De volgende tuin was van de familie Steures, een grote landelijke tuin, natuurlijk met mooie zichtlijnen en doorkijkjes naar het omringende landschap. En een pad gemaakt  van compost, waarover je kon dansen en dan heerlijk wegzakte en opveerde. Er stonden heerlijke ligstoelen, waar het moeilijk uit komen was. Voor de familie Steures staat  “van de tuin genieten” en buiten leven voorop. De tuin is niet netjes en glad wel een leeftuin waar veel te zien is.

De tuin van de familie Bakker ligt aan de Verdistraat. Een liefhebberstuin in cottagestijl zoals de tuin van Monty Don (Gardener World) met heel veel bollen en vaste planten met geïntegreerde groentetuin waar elke seizoen iets te beleven valt. Dit was mooi om te zien, de groenteborders waren verhoogd en vielen weg in de kleurrijke tuin. Er waren veel mooie planten tee zien.

Via buitenplaats Hackfort en het AOC, waar we een “hangende tuin” konden bekijken kwamen we bij de tuin op de Oude Binnenweg 17 van de familie Lemmerman.

Een tuin ontstaan uit liefhebberij, met veel buxus, geurende Engelse rozen, bijv. Graham, Mary Rose, Wiliam Shakespeare, clematis, penstemon, phloxen, agapanthus en tuinbeelden. Zij worden  geïnspireerd door jaarlijkse  tuinen in Engeland te bezoeken. Er hing een fijne , gastvrije sfeer. De Engelse gasten van de familie schonken  koffie en thee op het met bloemen omgeven terras, wat het  compleet maakte.

Daarna gingen we naar de tuin van ons tuinclublid Anne Luimes. Opnieuw werd ik verrast door de vele bloeiende vaste planten in haar tuin en de mooie bloeiende stapelmuur. De stapelmuur is aangelegd om het hoogteverschil op te lossen. En ook de waterlelies bloeiden volop.

Samen met Anne , want door ons vakantietempo waren we nu de laatste fietsers, gingen we naar “Landgoed ’t Schol”. Een tijdje terug had ik een excursie verzorgd op het landgoed om het huis. Nu kwam ik aan de binnenkant van de gracht. We waren diep onder de indruk van de tuin. Erg mooi aangelegd en goed onderhouden. Mooie waterpartijen. Kunst, nog door een raampje naar oude auto’s gekeken. En de moestuin en de oude kassen waren subliem. In cirkelvorm een moes en lusttuin.

Ook hier hebben we lange tijd rond geflaneerd .Wellicht te lang, want toen we weg wilden fietsen was de band van 1 van de fietsen leeg. Maar een aardige buur leende ons de fietspomp, waardoor we terug konden fietsen naar het pontje. We waren nu echt de laatste fietsers van de tocht. We vonden het een prachtige dag; we hebben volop genoten van de verschillende tuinen, landgoederen, mooie fietsroute afwisseling en de gastvrije tuinliefhebbers. Bedankt.

Anja Elshof in gezelschap van Ingrid.

Mar
Actie tegel eruit en plant erin Intratuin BEEMSTER
Mar
Beloond voor wachten op de zon